Ajvé: Lebukott egy fontos Moszad-ügynök Izrael északi szomszédjában

A szír orvos egy fiktív cég alkalmazottjának adta ki magát – írja a The Jerusalem Post.

A Moszadnak dolgozó szíriai orvost tartóztattak le a libanoni hatóságok a bejrúti repülőtéren – jelentette szombaton a Hezbollahhoz kötődő Al-Akhbar hírportál.

Az orvost a múlt hónapban tartóztatták le, miután a libanoni hatóságok olyan értesüléseket szereztek, amelyek szerint az orvos térképeket és információkat gyűjtött Szíria csatornahálózatáról és vízügyi infrastruktúrájáról – olvasható a jelentésben.

Az orvos egy fiktív cég alkalmazottjának adta ki magát, és azt állította, hogy a cég Szíria vizeinek tisztításával foglalkozik.

A The Jerusalem Post szerint az orvos állítólag Izrael biztonsága szempontjából fontos információkat gyűjtött munkája során.

A jelentés szerint az orvos a Moszad közvetítőjeként is tevékenykedett a Moszadnak az apja és két testvére, a szíriai fegyveres erők tisztjeinek beszervezésére irányuló állítólagos kísérleteiben.

A jelentés szerint a potenciális újoncoknak akár „több ezer eurót” is felajánlottak, hogy biztonsági információkat adjanak át Izrael számára.

Az iráni rezsim szabadon engedett egy 75 éves „izraeli kémet”

A Moszadnak való kémkedéssel megvádolt osztrák férfi sorsa ennek ellenére továbbra is bizonytalan.

Hogyan kezdett el a szíriai orvos állítólag a Moszadnak dolgozni?

A gyanúsított a kihallgatás során állítólag azt mondta, hogy egy stockholmi kórházban osztályvezető, Libanonban a gyakori külföldi munkalátogatások keretében tartózkodik. Azt állította továbbá, hogy 2018-ban kapott egy e-mailt egy „Cristopher” nevű férfitól, aki munkát ajánlott neki a fent említett szíriai víztisztítási projektben.

Több stockholmi, damaszkuszi és prágai találkozót követően, amelyeken az orvost arra kérték, hogy szolgáltasson információkat a szíriai vízügyi infrastruktúráról, találkozott az állítólagos projektvezetővel, egy Görögországban élő görög férfival, aki „Paul” névre hallgatott.

A negyedik olaszországi találkozón, amelyre állítólag 2019-ben került sor, a projektvezető felajánlotta, hogy finanszírozza az orvos apjának tulajdonában lévő cementgyárat, és elkezdett kommunikálni a családjával, annak reményében, hogy beszervezi őket.

A jelentés szerint a 2020 elején bekövetkezett világjárvány kitörését követően a kommunikáció fokozatosan ritkult közöttük. Kihallgatása során az orvos állítólag megjegyezte, hogy a beszélgetések 2020 júliusáig szigorúan a víztisztításra összpontosítottak, ekkortól azonban a kapcsolattartóival folytatott beszélgetések egyre inkább a biztonság kérdések körül kezdtek forogni.

Mit tesznek – és mit nem tesznek – a Moszad női ügynökei Izrael érdekében

A Moszad női ügynökei számára az élet olyan, mint egy kémfilm – bár nem mindig olyan elbűvölő.