Ajvé: Hamarosan nyolcvan orosz nagyvállalat képviselői látogatnak Iránba

Nyolcvan orosz nagyvállalat képviselőiből álló küldöttség látogat Iránba a következő héten – írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Vlagyimir Putyin orosz elnökre hivatkozva csütörtökön.

Putyin üdvözölte az iráni-orosz kapcsolatok fejlődését. Az orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján nyilatkozott, miután találkozott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel.

Putyin hozzátette, hogy mindent megtesz, hogy Irán a csoport integráns részévé váljon, továbbá jelezte:

Moszkva és Teherán „számos kérdésben közeli vagy azonos álláspontot képvisel”.

Ebrahim Raiszi azt hangsúlyozta, hogy az amerikai szankciókkal sújtott országok együttműködve számos problémán felülkerekedhetnek, és erősebbé válhatnak.

Az Egyesült Államok Iránra nukleáris programja, Oroszországra pedig az ukrajnai háború miatt szabott ki büntetőintézkedéseket.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az iszlám köztársaság csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez. Irán 2005 óta megfigyelői státussal rendelkezett az SCO-nál.

A 2001-ben alapított eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország. Munkájában megfigyelőként vesz részt Fehéroroszország, Afganisztán, Mongólia és mindeddig Irán. A Sanghaji Együttműködési Szervezet célja a béke, a biztonság és a stabilitás fenntartása az eurázsiai térségben. Az együttműködés súlypontjai közé tartozik egyebek között a biztonságpolitika és a terrorizmus elleni harc.

Tel-Aviv és Haifa elpusztítására kifejlesztett drónnal henceg az iráni rezsim

„Készek vagyunk a kompromisszumokra, de a kötelezettségekkel jogok is járnak” – fogalmazott az iráni külügyi szóvivő.