Jogtalanul rúgtak ki egy zsidó orvost Svédországban

A bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a zaklatásai miatt panaszt tevő zsidó orvost jogtalanul bocsátották el a neves Karolinska egyetemi kórházból.

Egy Stockholm melletti neves kórház jogtalanul bocsátotta el azt a zsidó orvost, aki panaszt tett felettesének antiszemita zaklatása miatt – így döntött múlt csütörtökön egy helyi bíróság. Ezzel úgy tűnik, véget ért egy olyan, nagy visszhangot kiváltó ügy, amely reflektorfénybe helyezte a svédországi antiszemitizmust – írja a Tett és Védelem Alapítvány.

A Karolinska Egyetemi Kórház közölte, hogy vitatja a svéd munkaügyi bíróság döntését, de nem fog fellebbezni.

Az ügy 2018-ban kezdődött, amikor egy zsidó sebész – aki szakmai okokból és a családja zaklatásától tartva névtelenséget kért a bíróságon és a médiában – újságíróknak beszámolt a Karolinska egyik korábbi osztályvezetőjének szerinte antiszemita megjegyzéseiről.

Az osztályvezető, Inti Peredo állítólag antiszemita karikatúrákat és szövegeket posztolt a Facebookon. Nagyjából ugyanebben az időben követelte, hogy a tapasztalt orvos, aki az egyetlen zsidó beosztottja volt, műtét közben felügyeletet kapjon.

Peredo ezenkívül egy felülvizsgálati bizottságnak is jelentette a sebészt, mint a betegek biztonságát veszélyeztető személyt, gondatlan magatartásra hivatkozva, ami a munkaügyi bíróság szerint hamis vád volt.

Kirúgták a zsidó idegsebészt, amiért jelezte, hogy antiszemita támadások érik

Hatalmas botrány a világhírű svédországi Karolinska Kórházban.

A sebész felvette a kapcsolatot a Simon Wiesenthal Központtal, amely tiltakozott az ellen, ami szerintük is munkahelyi antiszemita üldöztetés volt. Peredo végül lemondott a posztjáról és áthelyezték, a sebészt viszont tavaly „együttműködési nehézségekre” hivatkozva kirúgták a Karolinska kórházból.

Ezután a Svéd Orvosi Szövetség, a munkavállalók szakszervezete beperelte a kórházat a sebész etnikai hovatartozása miatti jogtalan elbocsátás miatt. A bíróság elfogadta a keresetét, amely szerint az elbocsátás jogellenes és diszkriminatív volt, és a kórházat kötelezték a sebész visszahelyezésére, valamint mintegy 122 ezer euró kártérítés megfizetésére – írja a svéd Dagens Nyheter c. lapra hivatkozva a JTA.

Az ügy ismét rávilágított a svédországi antiszemitizmus problémájának egyelőre nem sok eredményt felmutató kezelésére. A tolerancia mintaországában 2020-ban a vallási gyűlölet-bűncselekmények 27 százaléka zsidók ellen irányult, annak ellenére, hogy 20 ezer fős kisebbségük a lakosság 0,1 százalékát teszi ki. A támadásokért neonácik és muszlim bevándorlók egyaránt felelnek.

Tavaly Stefan Lofven akkori svéd miniszterelnök Malmőben médiaóriásokat és külföldi vezetőket látott vendégül az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló konferencián. Sürgette az olyan internetes cégeket, mint a Twitter és a Meta, hogy tegyenek többet a zsidógyűlölet online terjedésének megállításáért.

2019–es adat szerint két év alatt 69 százalékkal emelkedett a gyűlöletbűncselekmények száma Svédországban. 2018-ban összesen 4865 esetben állapítottak meg a faji- vagy idegenellenes eredetű bűncselekményt.

Soha nem látott svéd zsidógyűlölet

Rekordszámban mértek antiszemita megnyilvánulásokat a skandináv államban, ahol egyre több jel árulkodik idegengyűlöletről.