Kirúgták a zsidó idegsebészt, amiért jelezte, hogy antiszemita támadások érik

A világhírű Karolinska Egyetemi Kórház és a hozzá tartozó Karolinska Intézet elismerte, hogy jogtalanul, jogalap nélkül bocsátott el egy orvost.

A svéd munkaügyi bíróság szerdán hozott ítéletében megerősítette, hogy a kórháznak nem volt jogi oka arra, hogy elbocsássa a zsidó idegsebészt, „Dr. Svenssont” – aki a személyazonosságának védelme érdekében használt álnevet.

„A Karolinska beismerése, hogy jogtalanul rúgott ki egy zsidó orvost, aki panaszt tett az általa tapasztalt antiszemitizmus miatt, amelynek többször is ki volt téve, megdöbbentő”

– mondta Gerard Filitti, a Lawfare Project vezető jogásza, aki helyi ügyvédet fogadott Dr. Svensson peréhez.

Filitti hozzátette, hogy „rendkívül szokatlan, hogy egy alperes elismerje, hogy nem volt érvényes jogi oka arra, hogy kirúgjon egy alkalmazottat. Ez a jogtalan elbocsátás lényege, és a Karolinska beismerése egyenes vonalat húz a Dr. Svensson ellen irányuló diszkrimináció és a jogtalan megtorlás között, amelyet akkor tapasztalt, amikor ezt jelentette”.

A vallási gyűlölet-bűncselekmények 27%-a zsidók ellen irányul Svédországban

Amúgy a zsidók a lakosság alig 0,1%-át teszik ki.

Dr. Svensson kirúgására azt követően került sor, hogy többször panaszkodott az orvosi intézményben tapasztalható antiszemitizmusra. A fizetését csökkentették, és olyan pozíciókba helyezték át, „amelyek korlátozták idegsebészként való praktizálási képességét” – írja a Lawfare Project.

2021 októberében a Lawfare Project hatoldalas levelet küldött a Karolinska Egyetemi Kórháznak, amelyben elítélte az antiszemitizmust, amely a jelek szerint normalizálódott és rendszerszintűvé vált a Karolinska Egyetemi Kórházban és a Karolinska Intézetben.

Dr. Svenssont nem sokkal később elbocsátották, aki a Lawfare Project segítségével pert indított a kórház ellen a kerületi bíróságon.

A Svéd Orvosi Kamara 2022 júniusában külön pert indított a svéd munkaügyi bíróságon Dr. Svensson nevében, amely a jogellenes elbocsátásával foglalkozott.

Egy svédországi imám szerint a zsidók disznók és majmok leszármazottai

Fél évvel ezelőtt a Kvällposten leleplezte, hogy Rosengård imámja, Basem Mahmoud többször is a zsidók ellen uszított a mecsetében és Youtube-csatornáján.