A vallási gyűlölet-bűncselekmények 27%-a zsidók ellen irányul Svédországban

Az antiszemita incidensek a 2020-as összes vallási gyűlölet-bűncselekmény 27%-át tették ki Svédországban, ahol a zsidók a lakosság 0,1%-át teszik ki — jelenti a Jewish Telegraphic Agency.

A lakosság legalább 8%-át kitevő muszlimok elleni gyűlölet-bűncselekmények a rendőrség által 2020-ban dokumentált vallási csoportok elleni gyűlölet-bűncselekmények 51%-át tették ki – derül ki a Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács múlt hónapban közzétett jelentéséből. A keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények a vallási csoportokat célzó gyűlölet-bűncselekmények 11%-át bírják.

Abszolút számokban kifejezve 170 antiszemita gyűlölet-bűncselekményt és 328 muszlimellenes bűncselekményt dokumentáltak 2020-ban.

A vallással kapcsolatos gyűlölet-bűncselekmények fennmaradó 12%-a vagy más vallások tagjai ellen, vagy ugyanazon valláson belül történt – áll a jelentésben.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kétévente tesz közzé gyűlölet-bűncselekményekről szóló jelentést. Bár a 2020-as jelentésben szereplő antiszemitizmusra vonatkozó adatok jelentősen alacsonyabbak, mint a 2018-ban bejelentett 280 incidens, a Tanács figyelmeztetett a legutóbbi jelentésben szereplő strukturális változásokra, és figyelmeztetett arra, hogy nem biztos, hogy az antiszemita bűncselekmények tényleges gyakorisága csökken.

A 638 vallással kapcsolatos bűncselekmény 18%-át tették ki a 2020-ban Svédországban gyűlölet-bűncselekménynek minősülő incidensek összességének.

A feketék elleni rasszista incidensek 15%-át, azaz 3398 gyűlölet-bűncselekményt jelentettek. Az LMBT lakosságot ért támadások az összes bűncselekmény 8%-át jelentették.

A 2020-as jelentésben szereplő incidensek között szerepelt egy szélsőjobboldali aktivistákból álló összejövetel egy norrköpingi zsinagóga előtt Jom Kippurkor. A férfiak az Északi Ellenállási Mozgalom zászlóit lengették az akkor üres zsinagóga előtt.

Az elmúlt években svédországi zsidó vezetők figyelmeztettek arra, hogy közösségüket a szélsőjobboldal és a muszlim szélsőségesek egyaránt fenyegetik.

A mintegy 10 millió lakosú Svédországban az európai zsidóságról szóló 2020-as demográfiai tanulmány szerint mintegy 14 900 ember vallja magát zsidónak.

„Egy tanácsot adnék: ne bízzanak a szakértőkben” – Yoram Hazony előadásán jártunk

Svédországban, a Young Leaders Academy konferencián adott elő Yoram Hazony izraeli filozófus és politikai gondolkodó. Gönczi Róbert tudósítása.