Egy iráni műsorvezető Hitlerhez hasonlította II. Erzsébetet

Az iráni állami televízió „az emberiség történetének egyik legnagyobb bűnözőjének” nevezte a királynőt – írja a Daily Mail. 

Miközben a világ gyászolja a modern történelem egyik legnépszerűbb alakját, az önkényuralmi rezsim állami tévéje azt állította, hogy az uralkodó halála „jó hír a világ elnyomott népei számára”, és azt mondta, hogy öröksége „tele van bűnnel, gyalázattal és mocsokkal”.

Irán külügyminisztériuma nem kommentálta a brit uralkodó halálát vagy III. Károly király trónra lépését.

Az iráni 1-es csatornán Foad Izadi, a Teheráni Egyetem tudósa a Közel-Kelet Kutatóintézet által lefordított kommentárjában azt mondta: „Talán a trónon töltött 70 év fényében Hitlerrel kellene őt egy listára tenni.”

„Bizonyos szempontból szomorúnak kellene lennünk, hogy ez a személy meghalt, mert anélkül halt meg, hogy bíróság elé állt volna, anélkül, hogy megbüntették volna, és anélkül, hogy megfizette volna a bűneiért”

– jelentette ki az iráni professzor.

A PressTV nevű kormányzati hálózat angol nyelvű adásában hozzátette: „A királynő híres imperialista, gyarmatosító, háborús bűnös, a brit hadsereg agressziója az egész világon az ő neve alatt zajlik.”

‘Tehát csak egy maroknyi ember van, aki az elmúlt évszázadban ennyi atrocitást követett el: Hitler például, néhány amerikai elnök tartozik erre a listára, és Erzsébet királynő, aki felügyelte a brit birodalom végét. A megölt emberek száma milliókra tehető, és ezért a királynő a felelős. A múlt század egyik leggonoszabb egyéniségének nem szolgáltatott igazságot”

– szónokolt az iráni állami televízióban a professzor.

A megjegyzések hasonlóak voltak azokhoz, amit néhány progresszív amerikai professzor és újságíró tett a királynő halála utáni órákban.

Nem szégyellik magukat? — Egyes amerikai újságírók ünneplik a királynő halálát

Miközben világszerte milliók gyászolták a 96 éves uralkodónő halálát, sokan már néhány órával a halála után gúnyolódtak a gyászhullámon.