Egy bátor orvos kitálalt a rendszerszintű palesztin korrupcióról

A palesztin betegek nem jutnak orvosi ellátáshoz nagy összegű kenőpénzek kifizetése nélkül.

Egy palesztin orvos felfedte, hogyan rúgták ki a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumából, miután megpróbálta felszámolni a rendszerben tapasztalható korrupciót.

Dr. Haitham al-Hidri a Hebron melletti Halhulban lévő otthonában beszélt a JC-nek arról, hogyan próbált véget vetni az izraeli kórházakba való bejutásért járó megvesztegetés széles körben elterjedt gyakorlatának.

„Elkezdtem nyomon követni minden egyes esetet, megnéztem, milyen kezelésekben részesülnek az emberek, hogy biztosítsam az elszámoltathatóságot, és ellenőriztem, hogy mennyit költöttek”

– mondta.

„Beszéltem ciszjordániai és gázai orvosokkal. És értesültem a kenőpénzekről. Az egyik tisztviselő akár 3000 dollárt is felszámított a betegeknek, hogy felkerüljenek az átutalási listára.”

Elmondása szerint erőfeszítései az állásába kerültek.

„Bűnbakot csináltak belőlem”

– mondta.

Munkája 2018-ban kezdődött, amikor a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma felkérte Dr. al-Hidrit, egy tapasztalt sebészt, hogy vegye át annak a részlegnek a vezetését, amely a palesztin betegek magánkórházakba és Izraelbe történő beutalásáért felelős.

Ott fedezte fel, hogy befolyásos barátok nélkül a csak Izraelben elérhető fejlett kezelésekre szoruló betegektől kenőpénzt kérnek.

Egyes esetekben, mondta Dr. al-Hidri, „a beteg sírva ült a felelős személy előtt egy kávézóban, miközben az nyugodtan vízipipázott”.

Az egészségügyi rendszerben végletes korrupcióról szóló állítások már korábban is felmerültek.

2014-ben Dr. al-Hidri egyik elődje, Oszama al-Najjar már tett tanúvallomást a ramallahi székhelyű Aman korrupcióellenes szervezet vizsgálatában.

A Palesztin Hatóság korrupcióellenes bizottsága akkor közölte, hogy vizsgálatot indít. De ahogy Dr. al-Hidri felfedezte, semmi sem változott. Amikor átvette a pozícióját, a rendszer továbbra is működött.

„Gázában azt mondják, hogy fogd be a szádat. Nem adhatsz hangot a fájdalmadnak”

Kezd elege lenni a Gázai-övezetben lakó palesztinoknak a Hamász korrupt kormányzásával.

A JC-nek elmondta, hogy amikor leleplezte a korrupciót, sikerült elérnie, hogy néhány bűnös tisztviselőt elbocsátsanak.

De miután az év elején le kellett mondania minisztériumi posztjáról, visszahelyezték őket, és a rendszer helyreállt.

A Kelet-Jeruzsálemben kezelt palesztin rákbetegek elmondták a JC-nek, hogy Dr. al-Hidri beszámolója egybevág az ő tapasztalataikkal. Megerősítették, hogy ahhoz, hogy a Palesztin Hatóság listájára kerüljenek Izraelbe történő átszállítás céljából, vagy befolyásos barátokra, vagy kenőpénzre volt szükség.

Egyes palesztin-párti csoportok régóta állítják, hogy Izrael késlelteti vagy megtagadja a palesztinok orvosi kezelését. A most feltárt rendszerszintű problémáknak azonban semmi köze a zsidó államhoz.

Amikor Dr. al-Hidrit kinevezték a részlege élére, azt mondták neki, hogy a feladata az egyre növekvő költségek csökkentése. 2018-ban az izraeli és palesztin magánkórházakba történő beutalások 1,3 milliárd sékelbe kerültek a Palesztin Hatóságnak.

Dr. al-Hidri azonban elmondta, hogy meglepődve tapasztalta, hogy sok esetben a kezelés elérhető a palesztin állami kórházakban.

„Megpróbáltam megtisztítani a rendszert. Meg akartam spórolni a Palesztin Hatóság pénzét, miközben biztosítani akartam, hogy a kezelés színvonala megmaradjon”

– mondta Dr. al-Hidri.

„Egy izraeli kórházban fekvő palesztin beteg éjszakánként 1700 fontjába kerül a Palesztin Hatóságnak, szemben a palesztin állami kórházban fizetett 450 fonttal.”

Előrejelzése szerint 2022-ben a beutalási számla eléri a kétmilliárd sékelt. A magas beutalási arány egyik oka, hogy a tisztviselők kenőpénzre törekednek.

Mások politikai befolyásukat használták ki. Egy szélütéses beteget például, aki jó kapcsolatokkal rendelkezett a palesztin politikában, a tel-avivi Hadassza kórházba utaltak át olyan kezelésért, amely a ciszjordániai állami kórházakban is elérhető volt – mondta.

„A teljes költség nem kevesebb, mint 250 000 sékel (62 500 font) volt”

– tette hozzá.

„Ha vannak kórházaink és ágyaink, miért van szükségünk átszállításra?”

Ráadásul – mondta – az Izraelbe történő átszállításért kenőpénzként kifizetett pénzeken kívül további 60 millió sékelt (15 millió fontot) szipkáztak el a korrupció más formáin keresztül: a palesztin tisztviselők tehát a folyamat során végig lefölözik a pénzt.

Fatah-elnökhelyettes: Büszkék vagyunk minden terrorista gyilkosra

Miközben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság és a Fatah elnöke igyekszik „mérsékeltnek” és „békeszeretőnek” mutatkozni, a Fatah elnökhelyettesének nyilatkozatai másról árulkodnak.

Dr. al-Hidri reformjai nagy hatással voltak a palesztin egészségügyi rendszerre. 2020-ra csaknem felére csökkentette a beutalók teljes számláját. Azonban munkája során sok ellenségeket szerzett magának.

„A Fatah [a kormányzó Palesztin Hatóság pártja] tagjai megszokták, hogy szívességet kérnek és kapnak”

– mondta a JC-nek.

„Az első évemben 5000 átutalási kérelmet kaptam a PH minisztereitől olyan betegek nevében, akik ezt akarták. Én csak 600-nak tettem eleget. Ez bosszantotta őket”.

Tavaly a 16 éves gázai Saleem Nawati engedélyt kapott Izraeltől, hogy Ciszjordániába utazhasson a Gázában elérhetetlen leukémiás szakorvosi kezelésre.

Amikor nagybátyjával odaérkezett, nem engedték be a nábluszi al-Najah magánkórházba, ahol a kezelését kellett volna elvégezni – azzal az indokkal, hogy a Palesztin Hatóság nem fizette ki a kórháznak járó, még fennálló számlákat.

Január 9-én a ramallahi egészségügyi minisztérium irodájában halt meg, miközben még mindig egy ágyra várt.

Családja a Palesztin Hatóság korrupcióját okolta.

„Amikor Saleem bement a kórházba, megtagadták a felvételét, mondván, hogy a Palesztin Hatóság nem fizette ki a költségeket, de három másik embert felvettek – biztos vagyok benne, hogy jobb kapcsolataik voltak, és sikerült bejutniuk”

– mondta testvére, Mohannad.

Dr. al-Hidri azt mondta, bárcsak tudott volna segíteni Saleemnek. Korábban sikerült meggyőznie a Betlehemhez közeli Beit Jala kórházát, hogy kezelje őt, de az ottani orvosok nem rendelkeztek a szükséges készségekkel és felszereléssel.

Saleem halála előtt egy héttel Dr. al-Hidrit elbocsátották.

„Túl sok ellenséget szereztem magamnak”

– mondta.

Nem sokkal később a Palesztin Hatóság létrehozott egy bizottságot a fiú halálának kivizsgálására. A bizottság megállapította, hogy az ügye „politikai és erkölcsi kudarc” volt. Dr. al-Hidri szerint ez túl kevés és túl késő volt.

„A nemzetközi közösségnek nagyobb ellenőrzést kell gyakorolnia a pénzköltés felett”

– mondta.

„Abba kell hagynunk a korrupt emberek finanszírozását”.

Abbász bebetonozza a hozzá hűséges embereit

Hatalma megszilárdításával is vádolják a Palesztin Hatóság elnökét.