„Gázában azt mondják, hogy fogd be a szádat. Nem adhatsz hangot a fájdalmadnak”

A Gázában élők komoly megtorlásra számíthatnak, ha kritikát fogalmaznak meg. Most úgy tűnik, sokan a virtuális térbe menekülnek panaszaikkal.

Érdekes tendenciára hívta fel a figyelmet a The Times of Israel, ugyanis a lap egyik cikke szerint egyre gyakoribbak az olyan online gyűlések, ahol a Hamászt illetik heves kritikákkal.

Az izraeli portál szerint az elmúlt hetekben több rendezvényt is szerveztek a közösségi médiában, ahol több száz fő – főként éjszaka – fejtette ki véleményét a palesztin terrorcsoportról. A résztvevők többnyire a #theykidnapped címszó alatt gyűltek össze (ami azt jelenti: „elrabolták Gázát”).

A felszólalók Izrael megszorításai mellett rendszeresen támadták a Hamász rosszul működő kormányzási módszereit és korrupciós ügyeit.

„Látjuk az Gázai övezet északi részén épülő épületeket, beruházásokat és toronyházakat. Mind látjuk. Nem hunyhattok szemet ezek felett… Mind jól tudjuk, hogy úsztok a korrupcióban” – üzente egy Jehad nevű gázai férfi egy alkalommal.

A virtuális találkozókat leggyakrabban a Twitter Space nevű platformján tartják, ahol bármelyik felhasználó tarthat élő eseményt – amihez mások is csatlakozhatnak és felszólalhatnak.

A Hamász vezetősége Gázából inkább külföldi luxusszállodákba költözött át

A terror vezérek külföldi szállodák kényelméből hergelik harcra a gázai lakosságot.

A gyakran órákig elnyúló eseményekhez főleg fiatal palesztinok csatlakoznak, akiknek kevés lehetőségük van véleményt formálni a valós köztereken, mivel köztudottan a Hamász keményen lecsap azokra, akik nyilvánosan kritikát mernek megfogalmazni az iszlamista terrorcsoportról.

„Gázában azt mondják, hogy fogd be a szádat. Nem adhatsz hangot a fájdalmadnak” – panaszolta egy másik gázai résztvevő. Egy valaki pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hamász emberei egymást helyezik jövedelmező pozíciókba, míg a legtöbb fiatal számára képtelenség előre haladni a palesztin vezetés által irányított területeken.

„Olyan helyzeteket látsz, hogy egy harmincas éveiben járó személy munkanélküli és nem tud megnősülni, miközben egy 22 évesnek munkája van, autót engedhet meg magának és megnősülhet, csak azért, mert tagja a Hamásznak” – fogalmazott egy Amjad nevű felhasználó, aki hét évvel ezelőtt hagyta el a Gázai övezetet.

Az izraeli lap egyúttal megjegyzi, a terrorcsoport tagjai közül sokan nem is Gázában élnek, hanem családjaikkal Törökországban vagy Katarban laknak jó körülmények között.

„A mi problémánk azokkal az emberekkel van, akik külön élnek, egy teljesen más világban, mint a gázai emberek milliói” – hangoztatta szintén egy résztvevő.

Egy 91 éves holokauszttúlélő belehalt a Hamász-rakéta okozta sérüléseibe

Belehalt sérüléseibe vasárnap Naomi Perlman, a 91 éves nő, aki a májusi Falak Őrzői hadművelet során egy Hamász-rakétától szenvedett súlyos sérüléseket – írja a The Jerusalem Post.