A Hamász vezetősége Gázából inkább külföldi luxusszállodákba költözött át

Az elmúlt évben a Hamász és az Iszlám Dzsihád legalább nyolc vezető terrorvezére hagyta el a palesztin enklávét különböző okok miatt, és egyikük sem jelezte, hogy a közeljövőben vissza akarna térni.

Pedig ezek az emberek a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád csúcsvezetői a Gázai övezetben, azok, akik az Izraellel szembeni fegyveres ellenállást vezetik, akiknek szavai a nehéz körülmények ellenére is képesek háborús lázba hergelni az enklávé lakosságát – írja a Ynetnews.

A csoport nyolc tagja mindannyian nagy befolyással bír a saját szervezetükön belül. Az elmúlt év során mindannyian elköltöztek Gáza lepusztult és zsúfolt utcáiról biztonságosabb helyekre szerte a világon, némelyikük luxusban él, és a házigazdáik kényeztetik őket.

Az első, aki részt vett ebben az exodusban, Ismail Haniyeh, a Hamász külföldön tartózkodó politikai vezetője volt, aki az al-Shati menekülttáborban lévő otthonát elhagyva Katar fővárosának, Dohának extravagáns szállodáiba költözött.

Haniyeh azzal indokolta távozását, hogy jelöltette magát a Hamász vezetésére – a választás azonban néhány hónapja véget ért. Ráadásul Haniyeh nyomást gyakorolt az egyiptomi hatóságokra, hogy felesége és gyermekei a rafai átkelőn keresztül elhagyhassák az övezetet, és jelenleg Katarban élnek vele együtt fényűző körülmények között.

Egy másik kulcsfigura Khalil al-Hayya, aki egészen a közelmúltig a Hamász gázai vezetőjének, Yahya Sinwarnak a helyettese volt. Néhány hónappal ezelőtt hagyta el az enklávét, miután előléptették a terrorcsoport „arab és muszlim országok kapcsolatainak vezetőjévé”. Haniyehhez hasonlóan al-Hayyahnak is sikerült családját Gázából kivinnie és Dohába költöznie.

A listán szerepel még Salah al-Bardawil, a csoport egyik magas rangú tagja, aki egy palesztin forrás szerint külföldön tölti hosszú szabadságát; a Hamász szóvivője, Sami Abu Zuhri, aki azóta a szervezet politikai irodájába került, és a veterán diplomáciai tanácsadó és Haniyeh személyes helyettese, Taher Al-Nunu. E tisztségviselők egyike sem adja jelét annak, hogy esetleg visszatérne az övezetbe.

De nem Doha az egyetlen célállomás, Törökország lett a Hamász első emberének, Fathi Hamadnak az új otthona. A vezető tisztségviselő a csoport keményvonalas ágához tartozik, és az északi övezetben van a bázisa, ahol számos erőszakos összecsapásért volt felelős.

Hamad korábban egy magán milícia vezetője is volt, amelynek feladata a zsidó állam elleni terrortámadások végrehajtása volt, és folyamatosan izraeliek meggyilkolására szólította fel a ciszjordániai palesztinokat. Szinte teljes titokban Isztambulba költözött, mostanában gyakran utazik a török főváros és Bejrút között.

A Gázából való távozások az Iszlám Dzsihádot sem kerülték el. A szervezet két gázai övezeti vezetője – Nafaz Azzam és Muhammad al-Hindi – szintén titokban hagyta el Gázát egy ideje. Azzam Szíriában és valószínűleg Bejrútban is tartózkodik, míg al-Hindi Isztambult választotta új otthonául.

Eyal Zisser: 2022-ben végleg megszűnhet a palesztin nacionalizmus ötlete

„Száz év után a palesztinok ugyanott találják magukat, ahol elkezdték; az a kampányuk, amivel egy nemzetet akartak felépíteni és egy államot akartak találni, kudarcba fulladt”.