Mégsem lesz újabb atomalku? Irán követelőzése már az európai hatalmaknak is sok

Irán legújabb feltétele az atomprogramjáról szóló 2015-ös megállapodás felélesztéséről szóló tárgyalásokon komoly aggályokat vet fel szándékával és elköteleződésével kapcsolatban, valamint veszélybe sodorja a reménybeli megállapodást – jelentette ki szombaton közös közleményben a 2015-ös többoldalú megállapodásban részes három európai nagyhatalom.

Irán hétfőn a megállapodás feltámasztásáért cserébe azt kérte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítsa le az ország nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát. „Az ügynökség vizsgálatainak leállítása része azoknak a garanciáknak, amelyeket a fenntartható és tartós nukleáris megállapodás érdekében szeretnénk megkapni” – mondta egy teheráni szóvivő akkor.

A NAÜ azért indított vizsgálatot Iránban, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki, ahonnan az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

„Irán álláspontja ellentmond jogilag kötelező vállalásainak, és ellehetetleníti a megállapodást”

– írta szombati közös közleményében Nagy-Britannia, Franciaország és Németország.

Irán szombaton nem minősítette konstruktívnak a három nagyhatalom közös nyilatkozatát.

Megérkezett a figyelmeztetés: Irán öles léptekkel halad az atombomba felé

Szakértők szerint mintegy 50 kilogramm, 90 százalékosra dúsított urán elegendő az atombomba előállításához.

„Meglepő és sajnálatos, hogy amikor a diplomáciai érintkezések és üzenetváltások folynak a tárgyaló felek között, a három európai ország egy ennyire nem konstruktív nyilatkozatot ad ki”

– közölte Nászir Kanani, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia azt az álláspontot fogadta el, amelyet Izrael akar – tette hozzá a szóvivő.

„Ha ez a hozzáállás folytatódik, nekik kell viselni a felelősséget a tárgyalások kudarcért”

– figyelmeztetett Nászi Kanani.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét. 2018-ban viszont Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől, így a megállapodás elhalt.

Hírszerzési jelentés: Irán nukleáris fegyver-technológiákhoz akart hozzájutni

A Svéd Biztonsági Szolgálat 80 oldalas jelentést adott ki, amelyben részletesen bemutatja az iszlám köztársaság ügynökeinek illegális ténykedéseit.