Figyelmeztet az IDF: Félő, hogy hamarosan háborút indít Izrael ellen a Hezbollah

A 12-es csatorna írta meg, hogy az IDF Északi Parancsnoksága által készített dokumentum szerint az Irán által támogatott terrorcsoport konfrontációra törekedhet a közeljövőben.

Egy új katonai értékelésben, az IDF szakértői úgy vélik, hogy „ésszerű eshetősége” van egy összecsapásnak a libanoni Hezbollah terrorcsoporttal, mivel a feszültségek fokozódnak az Egyesült Államok közvetítésével zajló tárgyalások közepette, amely egy tengeri gázmező hovatartozását hivatott rendezni Libanon és Izrael között.

Pénteken Amos Hochstein amerikai közvetítő előrelépést állapított meg a Libanon és Izrael közötti tárgyalásokon, de azt mondta, hogy a végső megállapodáshoz még több munkára van szükség. Közben az Irán által támogatott Hezbollah megfenyegette az izraeli gázkitermelő létesítményeket, ami arra késztette az IDF-et, hogy fokozza a védelmet a térségben.

A 12-es csatorna által idézett dokumentum szerint a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah háborút indíthat Izrael ellen, hogy visszanyerje népszerűségét Libanonban.

A csatorna szerint a jelentést az IDF Északi Parancsnoksága állította össze.

Elindulhat a gáztermelés egy izraeli gázmezőn, amit Libanon is magának követel

A Hezbollah korábban támadással fenyegetőzött, ha Izrael elkezdi a termelést.

Az IDF értékelése szerint a Hezbollah „kapzsivá és korruptá” vált, és ezért „veszített a támogatottságából, és kemény kritikáknak van kitéve Libanonban”.

Azt is megjegyezte, hogy a Hezbollah vezetése „elveszíti az ellenőrzést a terepen lévő katonái felett”.

Magáról Naszrallahról a dokumentum azt írta, hogy az iráni Kudsz Erők parancsnokának, Kasszem Szolejmáninak 2020-as meggyilkolása után „Naszrallah elszigetelődött, és az Irán-Hezbollah-Szíria szövetség megrendült”.

A dokumentum szerint Naszrallah „fenyegetéseivel igyekszik magának tulajdonítani a tárgyalások jövőbeni eredményeit” Libanonban, és ennek érdekében háborúra törekedhet, hogy kimeneküljön a belső nehézségeiből.

A Hezbollah és Izrael legutóbb 2006-ban vívott háborút. Bejrútnak és Jeruzsálemnek nincsenek diplomáciai kapcsolatai, és az ENSZ által őrzött tűzszüneti vonal választja el őket egymástól.

A Hezbollah régóta az IDF legjelentősebb ellenfele Izrael határainál, becslések szerint közel 150 ezer rakétából álló arzenáljával bármilyen célpontot elér Izraelben.

Clifford D. May: megbukott az Egyesült Államok eddigi Libanon-stratégiája

May szerint kudarc, hogy nem sikerült gátat szabni a Hezbollah térnyerésének, amely közben a világ legjobban felfegyverzett terrorista csoportjává vált.