Lapid: Senki sem fogja megmondani Izraelnek, hogyan védje meg magát

Izrael szerdán visszautasította az amerikai nyomásgyakorlást, hogy vizsgálja felül katonai szabályzatát az Al Jazeera egyik újságírójának májusi dzsenini meggyilkolását követően.

„Mélyen elkötelezettek vagyunk a sajtószabadság mellett, és mi [rendelkezünk] a világ legszigorúbb bevetési szabályaival – de hogy egyértelmű legyek,

nem fogom megengedni, hogy egy IDF-katonát, aki egy terrorista tüzelésétől védte magát, felelősségre vonjanak, csak azért, hogy külföldről tapsot kapjon”

– mondta Jair Lapid izraeli miniszterelnök.

Az amerikai-palesztin Shireen Abu Akleh május 11-én halt meg az izraeli erők és palesztin terroristák közötti tűzharcban. Hétfőn az IDF nyilvánosságra hozta a tragédiával kapcsolatos vizsgálatának eredményeit, és kijelentette, hogy „nagy a valószínűsége” annak, hogy Abu Akleh-t akaratlanul találta el az izraeli tűz.

„Abu Akleh halála tragédia volt, amely egy olyan incidens során következett be, amely során erős ellenséges tűz volt. Az IDF soha nem lő szándékosan ártatlan emberekre”.

„Az IDF katonái teljes támogatásunkat élvezik küldetésük teljesítéséhez”

– tette hozzá Beni Ganz, izraeli védelmi miniszter.

A tálibok szóvivője rendesen kiosztotta a riportert, amikor Izraelről kérdezte

Hoppon maradt az Al-Jazeera riportere.

Naftali Bennett miniszterelnök-helyettes is visszautasította az állításokat, mondván, „nem vesszük félvállról a ravasz meghúzását, de az erkölcsi irányelv az, hogy a terroristákra csapjunk le, és emberi életeket mentsünk”.

Korábban Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője tisztázta Washington álláspontját az IDF vizsgálatának eredményeiről.

„Továbbra is sürgetni fogjuk izraeli partnereinket, hogy alaposan vizsgálják felül a bevetési szabályokra vonatkozó gyakorlatukat, és fontolják meg a további lépéseket a civil sérülések kockázatának csökkentése, az újságírók védelme és a hasonló tragédiák megelőzése érdekében a jövőben. Ez az egyik legfontosabb célunk”

– mondta egy tájékoztatón.

Amerikai nehézbombázókat villantottak a Közel-Keleten

A bombázók kuvaiti és szaúd-arábiai harci gépekkel együtt elrepültek a Földközi-tenger keleti medencéje, az Arab-félsziget és a Vörös-tenger felett.