A bajor állami múzeumok közzéteszik a nácizmushoz köthető műtárgyak eredetét

A Bajor Állami Képtárak az internet segítségével próbálják felfedni a náci érában vásárolt művek eredetét.

Mintegy 1200 műtárgy „tulajdonosi lánca” lesz elérhető mostantól az interneten – jelentette be hétfőn Münchenben a művészeti gyűjtemény.

A származás vagy eredet (Provenienz) keresőkifejezést használva feltűnik a bajor állami múzeumok tulajdonában levő összes vitatott eredetű műtárgy minden korábbi tulajdonosa és az is, hogy miképpen szerezték meg a művet.

Az adatbázis azokkal a műalkotásokkal foglalkozik, amelyek a náci érában vagy később jutottak a múzeumok birtokába a hitleri Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) funkcionáriusainak vagyonából.

Ezekkel a műkincsekkel kapcsolatban gyakran merül fel a gyanú, hogy például olyan zsidó családok tulajdonában álltak, melyektől elvették vagy kizsarolták e vagyontárgyaikat a náci érában.

A tulajdonosi lánc online közzététele azzal a szándékkal történik, hogy megfeleljenek az 1998-as Washingtoni Alapelveknek és az ezt követő 1999-es közös nyilatkozatnak, amely a műkincsek eredetének jobb átláthatóságát kívánják megteremteni – áll a Bajor Állami Képtárak közleményében.

Várhatóan 2023-tól a klasszikus modern korszak más műveinek, valamint az 1945 után beszerzett egyéb műveknek a tulajdonosai is megismerhetők lesznek.

Kilenc, nácik által elkobzott műalkotást adott vissza Bajorország egy zsidó házaspár örököseinek

A Gestapo 1938 novemberében egy államilag szervezett műkincsrablási akcióban foglalta le a műveket Julius és Semaya Davidsohntól. A házaspárt később meggyilkolták.