„Izrael erőteljesen meg fogja védeni polgárait és a zsidókat szerte a világon”

Jichák Herzog elnök nyilvánosan hangsúlyozta, hogy Izrael ellenzi a jelenlegi iráni atomalku tervezetét, amikor vasárnap Berlinben találkozott Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

„Irán nyíltan Izrael elpusztítására törekszik, és a nemzetközi közösségnek szigorúan, határozottan kell vele szemben fellépnie”

– mondta Herzog.

„A fogatlan és felhígított megállapodások és engedmények nem fogják megállítani Iránt”.

Herzog kijelentette, hogy Irán „bebizonyította, hogy nem lehet megbízni benne”, tovább hozzátette, hogy Izrael „ki fog állni, és határozottan és erőteljesen meg fogja védeni polgárait és a zsidó közösségeket szerte a világon

Elvárjuk szövetségeseinktől, hogy ebben az órában határozottan mellettünk álljanak”.

Németország egyike a fő világhatalmaknak, amelyek jelenleg az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről tárgyalnak, és a Teherán és Washington közötti tartós nézeteltérések ellenére a következő hetekben valószínűnek tartják a megállapodás megkötését.

Herzog vasárnap reggel Németországba utazott hivatalos állami látogatásra, amelyet az 1972-es müncheni olimpiai mészárlás 50. évfordulójának megemlékezéseire időzítettek. A hivatalos németországi ünnepségen való részvételét az utolsó pillanatig halogatták az 1972-es támadás 11 izraeli áldozatának túlélő családtagjai számára nyújtott kártérítésről folyó vita miatt. A családok és a német kormány között végül a múlt héten született egyezség.

1972 szeptemberében a Fekete Szeptember terrorszervezet tagjai betörtek az olimpiai faluba, és túszul ejtették az izraeli csapatot, két embert megöltek, további kilencet pedig elfogtak. A félresikerült német kiszabadítási kísérlet során 11 izraeli sportoló és tisztségviselő, valamint egy nyugatnémet rendőrtiszt halt meg.

Herzog mellett Steinmeier is elismerte, hogy „szégyenletes”, hogy öt évtizedbe telt, amíg sikerült megállapodni a gyászoló izraeli családok számára megfelelő kártérítési csomagról.

„Az, hogy 50 évbe telt, mire a napokban megszületett ez a megállapodás, valóban szégyenletes”

– mondta Steinmeier az áldozatok családjainak 28 millió eurós kártérítést nyújtó megállapodásról, amely egyben első ízben jelenti azt is, hogy a német állam elismeri „felelősségét” a vérengzésben.

Végre: Németország megegyezett a müncheni mészárlás áldozatainak családjaival

Az 1972-es támadás 11 áldozatának családjai „viccnek” nevezték Németország korábbi kártérítési ajánlatát.

A családokkal kötött megállapodás részeként Németország vállalta, hogy elismeri a hatóságok akkori mulasztásait, és lehetővé teszi, hogy német és izraeli történészek felülvizsgálják a támadás körüli eseményeket. A sportolók hozzátartozói ugyanis azzal vádolták Németországot, hogy 1972-ben nem biztosította megfelelően az olimpiai falut, megtagadta az izraeli segítséget, majd elszúrta a mentőakciót.

Steinmeier azt mondta, hogy a hétfői ünnepségen mondott beszédében kitér majd a német mulasztásokra.

„Beszélni fogok… a müncheni játékok során elkövetett… néhány hibás döntésről, néhány helytelen viselkedésről és néhány hibáról”

– mondta.

Herzog megköszönte Steinmeier „fáradhatatlan erkölcsi elkötelezettségét a történelmi igazságszolgáltatás iránt” és „személyes részvételét” a kártérítési vita lezárásában.

„Nagyra értékelem és tisztelem az Ön erőfeszítéseit, hogy ezt a fájdalmas epizódot begyógyítsa, remélem, hogy mostantól kezdve a jövő nemzedékek számára is emlékezni fogunk, felidézzük és ami a legfontosabb, megerősítjük ennek a tragédiának a tanulságait, beleértve a terror elleni küzdelem fontosságát”

– mondta Herzog.

Az izraeli elnök megjegyezte, hogy Jeruzsálem és Berlin közötti kapcsolatok „bonyolultak, kihívást jelentenek, és időnként fájdalmasak, de mély kapcsolatot és egy erős és fontos szövetséget hoztak létre”. Herzog hozzátette, hogy Jair Lapid miniszterelnök a tervek szerint a jövő héten Németországba látogat, ahol várhatóan találkozik Steinmeierrel, Olaf Scholz kancellárral és más német tisztviselőkkel.

Herzog a tervek szerint látogatása során Scholzcal is találkozik, valamint beszédet mond a Bundestagban, a német parlamentben, és részt vesz a München melletti 50. évfordulós megemlékezésen. Útját a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban tett látogatással zárja Steinmeierrel együtt.

Budapesttől Münchenig tartó futással emlékeznek a müncheni mészárlás áldozataira

Hajdú Péter és Asaf Stolarz a Dohány utcai zsinagóga elől indultak útnak.