Oroszország 75 vezető rabbija rendkívüli konferenciát tart hétfőn Moszkvában

Russia jews berel lazar putin

Az oroszországi rabbik nagyrészt úgy döntöttek, hogy inkább maradnak Oroszországban és támogatják közösségeiket, minthogy kritizálják az országot és elhagyják azt.

Oroszország 75 vezető rabbija hétfőn Moszkvában egy rendkívüli konferencián megismétli kollektív elkötelezettségét amellett, hogy „nem hagyják el közösségeiket, és velük maradnak, hogy spirituális, pszichológiai és érzelmi támogatást nyújtsanak nekik, bármilyen bonyolulttá váljanak is a dolgok” – közölte a Chábád mozgalomhoz kapcsolódó szervezet, az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

A konferencián részt vevő rabbik 400 kollégájukat képviselik az ország minden részéből.

A konferencia egyik célja, hogy szembeszálljanak a zsidó világban elterjedt feltételezéssel, miszerint az összes oroszországi zsidó az országból való kivándorlásban érdekelt.

„Az oroszországi zsidókban nagy a félelem és a bizonytalanság”

– áll a szövetség sajtóközleményében.

„Oroszországon kívüli emberek azt mondják nekik, hogy az egyetlen lehetőségük, ha feladják otthonukat és életüket, és külföldre menekülnek. Ezt csak súlyosbítja az, hogy úgy tűnik, az orosz kormány megpróbálja bezárni a Zsidó Ügynökséget.

Az orosz zsidók túlnyomó többsége mégis a maradás mellett döntött”

– olvasható a közleményben.

A Zsidó Ügynökség vezetője: Az orosz zsidóság szorult helyzetben van

Doron Almog az elnöki tisztség átvétele utáni első interjújában elmondta, reméli, hogy Moszkva jogi csatája a szervezet ellen hamarosan lezárul.

Az orosz-ukrán háború februári kezdete óta Oroszországban az ortodox egyház számos tagja teljes mellszélességgel támogatta az inváziót. A papság egy kisebb része úgy döntött, hogy felszólal a kormány politikája ellen, és elhagyja az országot. A háború kezdetétől fogva az oroszországi rabbik egy harmadik megközelítést választottak:

A gyülekezeteik és közösségeik mellett maradnak, ugyanakkor azonnali békére és a vérontás befejezésére szólítanak fel.

Kivételt képezett Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbi, aki bírálta Oroszországot és elmenekült az országból.

„Eközben egyes nyugati hangok azt követelik, hogy a rabbik áldozzák fel a zsidó közösség biztonságát azzal, hogy nyilvánosan támadják a kormányt”

– utalt a szövetség Goldschmidtre a közleményben.

A konferencián a rabbik újból elkötelezik magukat amellett, hogy „továbbra is vezetik közösségeiket, és nem hagyják el őket ezekben a nehéz időkben”

– olvasható a szövetség közleményében.

A konferencián továbbá közös felhívást is intéznek majd a békéért és a vérontás azonnali befejezéséért.

Közben Izrael főrabbijai és nemzeti vezetői, köztük Herzog elnök, támogató és bátorító leveleket küldtek az oroszországi rabbiknak „hősies” erőfeszítéseikért.

Orosz főrabbi: Imádkozzunk a békéért!

Berel Lazar, Oroszország főrabbija felszólította az oroszországi zsidókat, hogy a sábátkor imádkozzanak a régió polgáraiért és a zsidó közösségek biztonságáért.