Felmérés: Az izraeliek többre tartják Németországot, mint a németek Izraelt

Egy új felmérés szerint a németek egyharmada rossz véleménnyel van Izraelről, és nem érzi úgy, hogy országának különleges felelőssége lenne a zsidókkal szemben.

Egy független német alapítvány új felmérése szerint a németek több mint egyharmada úgy véli, hogy Izrael lényegében ugyanúgy bánik a palesztinokkal, mint a nácik a zsidók ellen a holokauszt idején.

A Bertelsmann Stiftung több ezer izraeli és német megkérdezésével készült széles körű felmérése elsősorban az országok közötti kapcsolatokat vizsgálta, de a német lakosság antiszemita és előítéletekből fakadó nézeteire is kíváncsi volt.

Arra a kérdésre, hogy mi az álláspontjuk a következő állítással kapcsolatban: „Amit Izrael Állam ma a palesztinokkal tesz, az nem különbözik attól, amit a nácik a Harmadik Birodalomban tettek a zsidókkal”, a válaszadók 36 százaléka mondta, hogy egyetért egyetért, míg további 25 százalék azt, hogy nem tudja a kérdésre a választ. Mindössze 40 százalékuk nem értett egyet az állítással.

Egy másik kérdésre válaszolva a német válaszadók 24%-a mondta azt, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van a világban, 62% nem értett egyet vele, a többiek pedig nem tudtak válaszolni.

A tanulmány összefüggést talált az alacsonyabb iskolai végzettség és az Izraellel és a zsidókkal szembeni előítéletek között.

„Tekintettel az oktatás és az antiszemita előítéletek közötti kimutatható összefüggésre, sürgősen szükséges, hogy a jövőben még többet fektessünk az oktatásba és a felvilágosításba”

– mondta Joachim Rother, a tanulmány vezető szerzője.

Ezzel szemben a felmérés szerint a nagy többség, 82% egyetértett azzal az állítással, hogy „a zsidóknak természetes módon Németországban a helyük”, míg 13% nem értett egyet, 5% pedig azt mondta, hogy nem tudja.

A Bertelsmann Stiftung pénteken közzétett, de 2021-ben végzett kutatásában 1270 németet és 1370 izraelit keresett meg különböző kérdésekkel egymás országáról alkotott véleményükről, valamint a holokausztnak a kapcsolatokban betöltött szerepéről.

A felmérés szerint az izraeliek jobban megbecsülik Németországot, mint a németek Izraelt.

Végre: Németország megegyezett a müncheni mészárlás áldozatainak családjaival

Az 1972-es támadás 11 áldozatának családjai „viccnek” nevezték Németország korábbi kártérítési ajánlatát.

Arra a kérdésre, hogy hogyan vélekednek a másik országról, az izraeliek 63%-a mondta, hogy pozitívan vélekedik Németországról, míg a németeknek csak 46%-a mondta ugyanezt Izraelről. Eközben a németek 34%-a jellemezte rossznak Izraelt, míg az izraelieknek csak 19%-a látta ugyanilyen fényben Németországot.

Ami a másik ország kormányáról alkotott véleményt illeti, az izraeliek 55%-a mondta, hogy pozitívan ítéli meg Németország kormányát, míg a németeknek csak 24%-a mondta ugyanezt Izraelről. A 18-29 éves válaszadók körében a németeknek csak 15%-a mondta, hogy pozitívan látja az izraeli kormányt.

Amikor a holokausztnak a kapcsolatokban játszott szerepéről kérdezték, az izraeliek 58%-a értett egyet azzal, hogy Németországnak „különleges felelőssége van a zsidó népért”, míg a németeknek csak 35%-a. Az izraeliek további 25%-a és a németek 33%-a mondta, hogy „részben egyetért” ezzel az állítással. Eközben a németek 31%-a és az izraeliek 11%-a nem értett egyet vele.

A felmérésből kiderült, hogy sokkal több német, mint izraeli kész arra, hogy a holokausztot teljesen elfelejtse.”Közel 80 évvel a második világháború vége után már nem kellene annyit beszélnünk a zsidók náci üldöztetéséről, hanem végre magunk mögött kellene hagynunk a múltat”: a németek 49 százaléka értett egyet ezzel kijelentéssel, míg az izraelieknek csak 14 százaléka. Eközben 33% ellenezte, szemben az izraeliek 60%-ával. Mindkét oldalon viszonylag sokan voltak bizonytalanok – a németek 17%-a, az izraeliek 21%-a.

A németek (56%) és az izraeliek (68%) többsége szerint az országaik közötti együttműködés pozitív. Arra a kérdésre, hogy az együttműködést fokozni kellene-e, az izraeliek 78%-a, a németek 53%-a válaszolt igennel.

„Az elmúlt évtizedekben sok mindent sikerült elérni a német-izraeli kapcsolatok terén”

– mondta Rother.

„A két ország fiatalabb generációinak eltérő szemlélete azonban azt is mutatja, hogy a különböző életszemlélet és valóság intenzív vizsgálata elengedhetetlen. A közvetlen találkozások párbeszéd és együttműködés formájában különösen hasznosak lehetnek ebben”.

Lemondatnák az egyik német antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztost

Izrael, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezető katonai és hírszerzési szakértői lemondásra szólítják fel Michael Blume-ot.