Az orosz tüzérség a zaporizzsjai atomerőmű területéről lőtte az ukránokat?

A The Insider orosz oknyomozó hírportál birtokába jutott egy videó, amelyen orosz rakéta-sorozatvetők tüzelnek a zaporizzsjai atomerőmű területéről.

A kérdéses felvétel szeptember 2-ról 3-ra virradó éjszaka készült. A felvételen rakéta-sorozatvetők láthatók tüzelés közben az erőmű közvetlen közelében:

Работа российских РСЗО с территории ЗАЭС в ночь со 2 на 3 сентября

Поддержите команду The Insider: https://donate.theins.ru Подписывайтесь и слушайте подкасты The Insider.

A The Insider a Conflict Intelligence Team (CIT) szakértőit kérte fel a videó megvizsgálására:

Ők azt mondták, annyi állapítható meg, hogy a sorozatvetők valóban nagyon közel vannak a reaktorokhoz, de azt nem lehet biztosan megerősíteni, hogy a tüzelésre használt fegyverek valóban az erőmű területén tartózkodtak.

Ahogy azt korábban megírtuk, nemrég Magyarországgal együtt 42 másik ország szólította fel Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit a Zaporizzsjai Atomerőműből és egész Ukrajnából, arra hivatkozva, hogy az orosz katonai személyzet és fegyverek elhelyezése a nukleáris létesítményben

„elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonsági elveket, amelyek tiszteletben tartására a NAÜ (Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség) valamennyi tagja kötelezettséget vállalt”.

Kína arra kérte Putyinékat, hogy vessenek véget a nukleáris orosz rulettnek

Kína figyelmeztetése azért is jelentős, mert talán az egyetlen olyan világhatalom, amely valódi befolyással bír Oroszországra.