Egy iráni birkózóbajnok Muhammad Alit és Adolf Hitlert nevezte meg példaképének

Mohammad Ali Geraei birkózó bajnok egy sporthírportálnak adott interjújában Hitlert inspiráló vezetőnek nevezte.

Az Iran International hírügynökség arról számolt be, hogy Mohammad Ali Geraei birkózó, aki a 2020-as tokiói olimpián ötödik helyen végzett, Hitlert, és a bokszlegenda Muhammad Alit nevezte meg példaképeként.

Izrael hivatalos perzsa nyelvű Twitter-oldala elítélte Geraei megjegyzéseit.

„A probléma az ajatollahok antiszemita kormánya, amely a történelem legnagyobb bűnözőjét hősként állítja be. Hitlerhez hasonlóan az ajatollahok is feláldozzák az iráni népet céljaikért”.

Izrael angol nyelvű Twitter-fiókja pedig hozzátette

„A példaképeink: szülők, tanárok, orvosok. Mohammad Ali Geraei iráni birkózóbajnok példaképe: Hitler. … Amikor az iráni rezsim normalizálja az antiszemitizmust és a zsidók elleni erőszakot, ez az eredmény”.

Sardar Pashaei, egy iráni aktivista, aki birkózóbajnok és az iráni birkózócsapat korábbi vezetőedzője volt, a Jerusalem Postnak azt mondta, hogy „nagyon szomorú”, hogy az iráni sportolók „a kormány bábjaivá váltak, és a barátság helyett a gyűlölet leckéjét tanítják meg nekik.

„Geraei szavai olyanok, mintha sót szórnának több millió ember sebére, akiknek családja a gyűlölet áldozata lett”

– mondta Pashaei, aki ma már amerikai állampolgár.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak véget kellene vetnie az Iránnal való megbékélésnek, és meg kellene tiltania azon tisztségviselők és sportolók jelenlétét, akik az iráni kormány elnyomó és gyűlöletkeltő rendszerének a részei”

– tette hozzá.

„Hamarosan levelet küldünk a Birkózó Világszövetségnek, és követelni fogjuk Ali Geraei felfüggesztését antiszemita megjegyzései miatt”.

Geraei bronzérmes volt birkózásban a 2017-es, 2019-es és 2021-es világbajnokságon, és aranyérmet szerzett a 2018-as Ázsiai Játékokon.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Menekülnie kellett Iránból, amiért egy izraelivel barátkozott

„Remélem, hogy minden rendben lesz, de annyira félek a családom miatt” – mondja Alireza Bahranifard, az iráni dzsúdó válogatott korábbi tagja.