Menekülnie kellett Iránból, amiért egy izraelivel barátkozott

Az iráni dzsúdó válogatott egy korábbi tagját megfenyegette az iráni dzsúdó szövetség, amiért baráti találkozót folytatott Sagi Muki izraeli dzsúdóssal.

Alireza Bahranifard, az iráni dzsúdó válogatott korábbi tagja Németországba menekült, miután megfenyegették, amiért barátkozott Sagi Muki izraeli dzsúdóssal.

A dzsúdós hétfőn az i24Newsnak elmondta, hogy 2019-ben Muki feltöltött egy posztot az Instagramra, amelyen Bahranifarddal látható. Az iráni sportoló szerint a poszt feldühítette az iráni dzsúdószövetséget, amely megfenyegette Bahranifardot és családját. A szövetség azzal is fenyegetőzött, hogy eltávolítja a sportolót az iráni dzsúdó válogatottból.

„Minden onnan indult”

– mondta Bahranifard.

Az Iránban maradt családtagjairól nem kívánt információt közölni, de könnybe lábadt a szeme, miközben elmondta az i24Newsnak, hogy nagyon aggódik a biztonságukért és a saját biztonságáért.

Izraelnek is ajánlotta olimpiai ezüstérmét az iráni rezsim elől elmenekült dzsúdós

„Köszönöm Izraelnek a pozitív energiát. Ez az érem Izraelnek is szól […] Remélem, hogy az izraeliek is örülnek ennek a győzelemnek.”

„Nagyon aggódom magamért, és most Németországban vagyok, de nagyon félek, hogy talán az iráni kormány el akar kapni”

– mondta Bahranifard.

„Remélem, hogy minden rendben lesz, de annyira félek a családom miatt.”

Arra a kérdésre, hogy aktívan tiltakozna-e az iráni kormány ellen, így válaszolt:

„Senki sem akarja támogatni az iráni kormányt. Aki azt mondja, hogy ‘támogatom az iráni kormányt’ – az a kormánytól van. Egyetlen iráni sem akarja támogatni az iráni kormányt”.

2021-ben a Nemzetközi Dzsúdószövetség felfüggesztette az Iráni Dzsúdószövetséget a nemzetközi versenyeken való részvételtől, mert nem engedte, hogy sportolói izraeli ellenfelekkel versenyezzenek. Az eltiltás visszamenőleg 2019-ben kezdődött, és várhatóan 2023 szeptemberéig tart.

Az iráni lapok ünneplik Salman Rushdie megkéselését

„Meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát” – írta az egyik lap. Rushdie fejére korábban több millió dolláros vérdíjat tűztek ki.