Robbanás történt Irán egyik legnagyobb olajfinomítójában

Az állami média szerint nincsenek áldozatai az abadáni létesítményben történt robbanásnak, amely az ország üzemanyagszükségletének 25 százalékát biztosítja.

Robbanás rázott meg egy kulcsfontosságú olajfinomítót Irán délnyugati részén, Abadan városában az éjszaka folyamán – közölte pénteken az állami média, amely nem számolt be áldozatokról.

„A robbanást az abadáni finomító kéngyártó egységének egyik kemencéjének felrobbanása okozta” – közölte az IRNA állami hírügynökség.

„A robbanás nem követelt áldozatokat” – tette hozzá a hírügynökség, megjegyezve, hogy a finomítóban a termelés a szokásos módon folytatódik.

A hírügynökség az üzemet „a legrégebbi finomítókomplexumként és Irán egyik legnagyobbjaként” jellemezte, hozzátéve, hogy „az ország üzemanyagszükségletének 25 százalékát biztosítja”.

Iránban gyakoriak az ipari balesetek, tavaly egy sor hasonló incidens történt, köztük egy nagy tűzvész egy teheráni olajfinomítóban.

Az iszlám köztársaságban egyesek Izraelt okolják az incidensekért, míg mások az amerikai szankciókat – amelyek szinte teljesen elszigetelik Iránt a világ többi részétől, megnehezítve az ipari létesítmények karbantartását.

Tavaly októberben egy kibertámadás országszerte leállította az összes benzinkutat, ami éles válaszlépéseket váltott ki az iráni tisztviselőkből, akik az Egyesült Államokat és Izraelt vádolták azzal, hogy ők állnak a támadás mögött.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egyetlen légicsapással semmisített meg 1000 iráni rakétát az izraeli légierő

Szíriai jelentések szerint a légicsapások után még órákig folytatódtak a raktárban a másodlagos robbanások.