Ötezernél több izraeli biztonsági tiszt írt Bidennek az iráni atomalku ellen

Több mint 5 000 volt biztonsági tisztviselő írt alá egy Joe Biden amerikai elnöknek címzett levelet, amelyben arra szólítják fel, hogy ne írja alá az Iránnal kötendő új nukleáris megállapodást — számol be a The Jerusalem Post.

„Kollektív tapasztalataink és értékelésünk alapján úgy véljük, hogy ez a megállapodás számos okból katasztrofális az amerikai, izraeli és globális béke és biztonság szempontjából”

– áll a levélben.

Az Izraeli Védelmi és Biztonsági Fórum levelében az izraeli fegyveres erők valamennyi ágának, a biztonsági és bűnüldöző szerveknek, kutatóknak, akadémikusoknak és más szervezetek a vezető tisztjei szerepelnek.

A fórum szerint, amely önmagát olyan testületként írja le, amelynek célja, hogy „Izrael biztonságát a zsidó nép hazájában soha nem lehet magától értetődőnek gondolni „, az újjáélesztett megállapodás „egyértelmű jogi utat” ad Iránnak ahhoz, hogy 2031-ig atomfegyverhez jusson,

és nem ad semmilyen eszközt az aláírók kezébe, hogy ezt megakadályozzák.

„Az alku egy regionális nukleáris fegyverkezési versenyt fog elindítani, amelyben az olyan államok, mint Egyiptom, Szaúd-Arábia és más szunnita államok kénytelenek lesznek vagy nukleáris fegyvereket kifejleszteni vagy beszerezni, hogy enyhítsék az iráni fenyegetést és valószínűleg szektariánus és vallási háborút fog kirobbantani” – figyelmeztetett a levél, hozzátéve, hogy „a korábban befagyasztott pénzeszközökből az Iráni Iszlám Köztársaságnak juttat szokatlanul magas összeget, pénzeszközöket, amelyeket kétségtelenül a terror és az instabilitás exportálására fognak felhasználni a régióban és azon túl, példátlan mértékben, egy jövőbeli nukleáris erővel kiegészítve”.

Izrael ellenzi a 2015-ös megállapodáshoz való visszatérést, amely a Nyugat Teheránnal szembeni szankcióit feloldja az iráni atomfegyverprogram korlátozásáért cserébe.

Milyen károkat okoz az Irán elleni szankciók feloldása?

Bár Irán jelenleg jelentős gazdasági nehézségekkel küzd, a gazdasági szankciók feloldásával Teherán nemcsak a nukleáris és ballisztikusrakéta-programján végzett munkát tudja majd fokozni, hanem folytatni fogja a regionális hegemóniára vonatkozó törekvését, és több pénzt juttathat a proxyjainak, hogy támadásokat hajtsanak végre szerte a Közel-Kelet országai és Izrael ellen.

Miközben a nyugati hatalmak, köztük Washington, továbbra azt remélik, hogy Teheránt rávehetik egy új megállapodás aláírására, az amerikaiak teljes mértékben tisztában vannak Jeruzsálem aggodalmaival egy jövőbeli megállapodással kapcsolatban.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök először szerdán beszélt Joe Biden amerikai elnökkel az iráni atomalku új tervezetének előterjesztése óta, mivel a tárgyalások koordinátora szerint a megállapodás napokon belül megszülethet.

A telefonbeszélgetésről készült leirat szerint Lapid hivatala közölte, hogy „hosszasan beszéltek a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalásokról és közös elkötelezettségükről, hogy megállítsák Irán nukleáris fegyver felé való haladását”.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a múlt héten Washingtonban és Flordiában járt, ahol több megbeszélést folytatott magas rangú amerikai védelmi tisztviselőkkel az Iránnal kötendő esetleges közelgő megállapodásról.

Látogatása során találkozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, és tájékoztatta, hogy Izraelnek „szüksége van” az Egyesült Államokra, hogy hiteles katonai opcióval rendelkezzen, és „pozitív híreket” kapott arra vonatkozóan, hogy az USA-nak van egy lehetséges támadási terve Irán ellen.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Aviv Kohavi világossá tette azt is, hogy veszélyesnek tartja a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz való visszatérést, és nyilvánosan kijelentette, hogy utasította az izraeli hadsereget, hogy készítsen új hadműveleti terveket egy Irán elleni csapásra és nukleáris programjának leállítására, amennyiben ez szükségessé válik.

Mit tegyen Izrael az iráni atomalku aláírásának másnapján?

Csak egy lehetőség marad arra, hogy megakadályozzuk Teherán atomhatalommá válását, mondják a szakértők: támadás, méghozzá egy éven belül.