Állítólag az izraeli légierő lőtte a szíriai Aleppót

Meg nem erősített hírek szerint az izraeli hadsereg vette célba az észak-szíriai Aleppó nemzetközi repülőterét és Damaszkusz közelében lévő helyszíneket szerda este – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, a The Jerusalem Post beszámolója alapján.

A szír hírügynökségi jelentés szerint az aleppói csapásokban csak anyagi károk keletkeztek.

Szíriai hírek alapján az Aleppótól délnyugatra fekvő Latakia közelében lévő légvédelmi rendszereket aktiválták, hogy megpróbálják feltartóztatni az Aleppó felé tartó rakétákat.

Röviddel az aleppói csapás után állítólagos izraeli légicsapások Damaszkusz közelében lévő helyszíneket is céloztak, és szíriai jelentések szerint a szíriai légvédelem aktiválódott a főváros felett is, hogy megpróbálja feltartóztatni a beérkező rakétákat.

A libanoni Al-Mayadeen TV szerint a csapások célja a damaszkuszi nemzetközi repülőtér, a Damaszkusz-Daraa autópálya és a Damaszkusztól délre fekvő al-Kiswah közelében lévő helyszínek. A SANA jelentése szerint személyi sérülés itt sem történt.

Bár az elmúlt években számos állítólagos izraeli légicsapás célzott Aleppó közelében lévő helyszínekre, az utolsó bizonyítottan izraeli légicsapás, amely a repülőteret vette célba, 2019-ben történt.

A légicsapásokra azért lehetett szükség, mert miután az év elején állítólagos izraeli légicsapások megsemmisítették a damaszkuszi nemzetközi repülőtér kifutópályáit, Damaszkusz helyett Aleppóban kezdtek leszállni azok az iráni gépek, melyek fegyvereket és felszereléseket csempésznek az Irán által támogatott szíriai és libanoni milíciáknak.

A légicsapások néhány órával azután történtek, hogy Jair Lapid izraeli miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel beszélt az Egyesült Államok, az EU és Irán erőfeszítéseiről az iráni nukleáris megállapodáshoz való visszatérés érdekében. A beszélgetés során Lapid üdvözölte az Irán által támogatott kelet-szíriai milíciák elleni közelmúltbeli amerikai csapásokat.

Izraeli hírszerzési szakértők: Fel kell készülnünk az Iránnal való összecsapásra

Két volt magas rangú izraeli tiszviselő szerint az atomalku aláírása után reális esély van rá, hogy újra lángba borul a Közel-Kelet.