Irán lezárta az Irakkal közös szárazföldi határát

Irán lezárta kedden az Irakkal közös szárazföldi határát a Bagdadban kirobbant zavargások nyomán, valamint leállította az arab országba irányuló légi közlekedést is.

Az iráni állami televízió a bejelentésben egyúttal felszólította az irániakat, köztük az iraki iszlám szent helyekre igyekvő muszlim hívőket is, hogy egyelőre ne utazzanak a szomszédos országba.

Az emírségekbeli Emirates légitársaság szintén felfüggesztette Bagdadba tartó járatait kedden, a cég részéről hozzátették, hogy „figyelemmel követik a helyzetet”.

Előző nap Kuvait is utazási figyelmeztetést adott ki Irakra.

Iraki fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be Bagdad megerősített Zöld Zónájában kedden, és folytatódtak a hétfőn kezdődött összecsapások a rivális síita csoportok között.

Az éjszaka folyamán fegyverropogás és rakéták becsapódása hallatszott az iraki fővárosban, melynek elnéptelenedett utcáin csak fegyveresek cirkáltak teherautókkal.

A második napja tartó összecsapásoknak, amelyek a hétfőn lemondott síita vezető, Muktada asz-Szadr támogatói és a főként Iránhoz hű síita fegyveres csoportok között törtek ki, már több mint húsz halálos áldozatuk van.

A síita többség a szunnita diktátor, Szaddám Huszein hatalmát megdöntő 2003-as amerikai invázió óta uralja Irakot.

A mindenfajta külföldi beavatkozást ellenző, nacionalista Szadrnak sok ezer fegyverese van, és milliók támogatják az országban. A vele szemben állók Teherán régi szövetségesei, több tucatnyi, Irán által kiképzett, felfegyverzett félkatonai csapattal rendelkeznek.

Bár Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többség. Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

Az erőszak az után robbant ki, hogy Szadr bejelentette visszavonulását. Hívei – akik a múlt hónapban már megrohamozták a parlamentet, majd többhetes ülősztrájkot tartottak az épületnél – erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben.

Az INA iraki állami hírügynökség késő este jelentette, hogy Szadr éhségsztrájkot hirdetett, míg véget ér az erőszak.

Hatalmas a káosz Bagdadban: Tüntetők százai foglalták el az iraki kormánypalotát

Tovább mélyül a belpolitikai válság az országban.