Hatalmas a káosz Bagdadban: Tüntetők százai foglalták el az iraki kormánypalotát

Bejelentette visszavonulását a politkától hétfőn Muktada asz-Szadr iraki síita vezető, ezzel tovább mélyítve az ország belpolitikai válságát.

A befolyásos hitszónok Twitter-üzenetében azzal indokolta távozását a politikai életből, hogy a vele rivalizáló másik siíta mozgalom, az Irán-barát Koordinációs Keret nem volt hajlandó elfogadni reformjavaslatait.

Azt írta, döntése végleges, mert a kialakult belpolitikai helyzetet megoldhatatlannak látja.

Azt nem fejtette ki bővebben hogy pártirodáját bezárja-e de jelezte, hogy mozgalma által írányított egyes vallási és kulturális intézmények nyitva maradnak.

Aleph א on Twitter: „Reported video from inside the presidential palace, #Baghdad #Iraq 🇮🇶 pic.twitter.com/hWy73cUTsP / Twitter”

Reported video from inside the presidential palace, #Baghdad #Iraq 🇮🇶 pic.twitter.com/hWy73cUTsP

Muktada asz-Szadr júniusban visszavonta képviselőit az iraki parlamentből, miután nem sikerült számára elfogadható kormányt alakítani. Július végétől hívei elfoglalták a parlamentet és a kormányzati épületek közelében is folyamatosan tüntetnek, akadályozva az új elnök és miniszterelnök megválasztását.

A két síita mozgalom között kialakult nézeteltérés eredményeként Irakot a 2021 őszén megtartott parlamenti választás óta ügyvezető miniszterelnök irányítja, mert a két mozgalomnak nem sikerült megegyezni sem az új kormányfő, sem az új államfő személyéről.

Szadr bejelentése után híveinek százai rohamozták meg az iraki kormánypalotát.

Az iraki hadsereg gyorsan kijárási tilalmat hirdetett a város egész területére a civilek és a járművek számára, hogy csillapítsa a növekvő feszültséget és az összecsapások lehetőségét.

Mindeközben Al-Szadr hívei megtöltötték a palota pazar várótermeit, és a hitszónokot támogató jelszavakat skandálnak folyamatosan.

Irán-barát milíciák bombázták az amerikaikat, az USA nem hagyta szó nélkül

A csapások időzítése azért is figyelemreméltó, mert Amerika éppen a 2015-ös iráni atomalku visszaállításán dolgozik.