Nagy a baj: a Moszad vezetőjének személyesen kell Washingtonba utaznia

David Barnea, a Moszad vezetője a jövő héten Washingtonba utazik annak részeként, hogy Izrael fokozza erőfeszítéseit az Irán és a világhatalmak között létrejövő nukleáris megállapodás megváltoztatására, amelyet jelenlegi formájában mind Barnea, mind magas rangú izraeli kormányzati tisztviselők rossz megállapodásnak minősítettek.

Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő vasárnap megerősítette, hogy a Fehér Ház tud Barnea útjáról, de nem kívánta részletezni, hogy a Biden-kormányzat részt vett-e a megszervezésben. Beni Ganz védelmi miniszter és Eyal Hulata nemzetbiztonsági tanácsadó után Barnea lesz a harmadik magas rangú izraeli tisztviselő, aki az elmúlt napokban Washingtonba látogat, hogy az iráni megállapodásról tárgyaljon.

Az elmúlt két hétben újraéledt izraeli médiaerőfeszítések részeként a Moszad igazgatója múlt csütörtökön ritka megjegyzéseket tett, amikor újságíróknak azt mondta, hogy

az alku „nagyon rossz Izrael számára” és „hazugságokon alapul”.

Barnea, Jair Lapid miniszterelnök és Ganz egységesen azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy az alku „rossz”, és Izraelt nem köti, fenntartva a jogot, hogy fellépjen az iráni atomprogrammal szemben.

Barnea látogatása előtt Lapid azt mondta, hogy Izrael katonai és hírszerző szolgálatai megduplázzák az erőfeszítéseiket az iráni nukleáris fenyegetés ellen.

„Az IDF és a Moszad utasítást kapott tőlünk, hogy készüljenek fel minden forgatókönyvre. Készek leszünk cselekedni Izrael biztonságának fenntartása érdekében. Az amerikaiak megértik ezt, a világ megérti ezt, és az izraeli társadalomnak is tudnia kell ezt”

– mondta Lapid újságíróknak vasárnap a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban tartott tájékoztatóján.

Kiszivárgott az atomalku tervezete, négylépcsős lesz a megállapodás

Hamarosan megegyeznek Iránnal a világhatalmak.