Rendkívüli uniós találkozó lesz az elszabadult energiaárak miatt

A cseh ipari miniszter pénteken azt közölte a Twitteren, hogy a lehető leghamarabb rendkívüli Energiaügyi Tanács ülést hív össze Brüsszelben az elszabadult energiaárak miatt, amelyek egész Európának fájnak – számolt be a Portfolio.hu

Az, hogy a csehek mérlegelik egy ilyen – a tagállami szakminiszterekből álló – rendkívüli ülés összehívását, már hétfőn kiderült, és azóta el is dőlt, hogy egy ilyet tényleg össze is hívnak. Legutóbb idén tavasszal volt hasonló módon, előre nem tervezett időpontra összehívott ülés.

Ahogy a cseh soros uniós elnökség nevében Jozef Sikela ipari miniszter a közösségi oldalán indokolta: „Energiaháborúban állunk Oroszországgal, és ez kárt okoz az egész Európai Uniónak. Így a szükséges egyeztetések lefolytatása után javasolni fogom az EU Energia Tanácsa rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását.”

Az Európai Bizottság a minap már letett az asztalra egy javaslatot, hogy sürgősen meg kell fontolni a gázárplafon különböző módjait az EU-ban, de eddig főként az északi tagállamok húzódoztak az ilyen jellegű piaci beavatkozásoktól, miközben például a leköszönő olasz miniszterelnök a héten is újra ütötte az asztalt, hogy egy ilyet meg kell lépni, mert ez gátat szabna az áramáraknak is, igaz a beavatkozás pénzügyi részéről senki sem beszél szívesen.

Fotó: Unsplash

Philip Pilkington: A nyugati szankciók máris összeomlóban

„A Kreml arra kényszeríti Európát, hogy szándékosan és nyilvánosan megszegje saját szankcióit. Ezáltal a szankciókat hiteltelenné teszi” – mutatott rá a szakember.