Meglepő helyről érkezett üdvözlet Ukrajnának függetlenség napjának alkalmából

Üdvözlő üzenetet küldött az ukrán népnek a függetlenség napja alkalmából Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán, a szomszédos ország ellen fél éve háborúzó Oroszország legfőbb szövetségese.

„Meggyőződésem, hogy a jelenlegi vitás kérdések nem tehetik tönkre a két ország népe közötti őszinte, jószomszédi kapcsolatok több évszázados alapját”

– mondta Lukasenka az üzenetben, amelyet sajtószolgálata ismertetett.

Fehéroroszország a jövőben is a Kijevvel fenntartott, „minden szinten egymás kölcsönös tiszteletén alapuló baráti érintkezések erősítése mellett” foglal állást

– így Lukasenka.

A fehérorosz elnök békességet, toleranciát, bátorságot és erőt kívánt a jó élet megteremtéséhez” – közölte még az elnök sajtószolgálata.

Ukrajna szerdán ünnepli függetlensége napját, és pontosan fél éve, hogy Oroszország lerohanta.

Az 1994 óta Fehéroroszországban hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka megnyitotta országa területét az orosz hadsereg előtt, hogy az február 24-én onnan és saját területéről megindíthassa az Ukrajna elleni támadást, amelyet Moszkva „különleges hadműveletnek” nevez.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója „bohóckodásnak” nevezte az üdvözlést.

„Úgy tűnik, Lukasenka valóban azt hiszi, hogy a világ nem veszi észre aktív részvételét az Ukrajna ellen elkövetett bűnökben”

– írta a Twitteren Podoljak, „cinikusnak” nevezve az üzenetet, és hozzátéve, hogy annak „lesznek következményei”.

A háború, amelynek nem lett volna szabad kirobbania

Háromrészes írásban veszi számba egy amerikai katonai elemző, mik vezettek az ukrajnai háború kirobbanásához és mit kellett volna tenni, hogy az elkerülhető legyen.