Ismét plágiumvád a Mazsihiszben

Frölich Róbertet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen 2005-ben megszerzett doktorátusa kapcsán gyanúsítják szakmai-etikai vétséggel. Frölich cáfol és nem kívánja kommentálni az ügyet.

A kontra.hu-n először megjelent vádat Frölich plagizálásáról a lényegesen nagyobb elérésű mandiner.hu is átvette felemlegetve a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetőjének, hogy korábban Facebook oldalán bírálta Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédének „kevert fajokról” szóló részét, majd nemtetszését a CNN hírtelevízióban is megerősítette.

A kontra.hu egyébként rövidített listát is közöl Frölich dolgozatának plágiummal gyanúsított részeiről, melyek a lap szerint „messzemenőkig” megegyezik Howard M. Sachar „A history of Israel” című könyvében olvashatókkal.

A mandiner.hu kiemeli, hogy az országos neológ főrabbi ellen felhozott vádak, amennyiben bizonyosságot nyernek,

azért is kényelmetlenek, mert mintegy két esztendeje Róna Tamás neológ főrabbit – akinek kapcsolata az őt foglalkoztató Mazsihisz vezetőségével korábban igencsak megromlott – éppen plágium vádjával távolították el a neológ hitközségből.

Frölich Róbert esetében tovább fokozhatja az úgy súlyát, hogy az országos neológ főrabbit 1994-ben ezredessé, majd egy évvel később dandártábornokká nevezte ki a Magyar Honvédség, így juttatása doktori címe miatt magasabb lehetett.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szervezet honlapján válaszolt a főrabbit ért vádakra és kijelentette:

„A dr. Frölich Róbert országos főrabbi ellen indult sajtótámadást szerintünk két külön síkon érdemes vizsgálni: egyrészt  úgy véljük, hogy az első [a kontra.hu-n megjelent – a szerk.] cikk címéből kikövetkeztethetően valószínűleg politikai indíttatású lejáratásról van szó. Ami pedig az ügy tartalmi síkját illeti: a doktori értekezésekkel kapcsolatos szakmai-etikai vizsgálatok nem egyházi, hanem egyetemi kompetenciák.”

Yoram Hazony: Orbán Viktor nem antiszemita!

A világhírű izraeli filozófus vette védelmébe a magyar kormányfőt.