Nyakatekert konteó: A Moszád állhat Salman Rashdie késelése mögött

Salman Rushdie múlt heti megkéselését a Moszad szervezhette meg – vetette fel Nader Hashemi, a Denveri Egyetem Közel-Kelet Tanulmányok Központjának igazgatója a Negar Mortazavinak, az Irán Podcast házigazdájának adott szombati interjújában, melyet a The Jerusalem Post idéz.

A támadás időzítését megkérdőjelezve Hashemi két lehetséges, egymásnak szögesen ellentmondó magyarázatot emelt ki.

Hashemi szerint az egyik lehetőség az, hogy Irán akart bosszút állni az Egyesült Államokon az iráni Forradalmi Gárda tábornokának, Kasszem Szolejmáni 2020-as, a bagdadi repülőtéren dróncsapással végrehajtott meggyilkolásáért. Az amerikai igazságügyi minisztérium pedig néhány nappal a Salman Rushdie elleni támadás előtt bejelentette, hogy az iráni Forradalmi Gárda Mike Pompeo és John Bolton meggyilkolására törekszik.

„Nem tudtak ilyen nagy kaliberű célpontok után menni, ezért egy olyan könnyű célpontot választottak, mint Salman Rushdie”.

Egy másik lehetőség – mondta Hashemi, hozzátéve, hogy szerinte ez a valószínűbb -, hogy Rushdie támadóját, Hadi Matart egy, a Forradalmi Gárda ügynökének álcázott Moszad-ügynök bírta rá a támadás elkövetésére:

„A másik lehetőség, amit valójában sokkal valószínűbbnek tartok, hogy ez a fiatal srác, Hadi Matar kapcsolatban állt valakivel az interneten, aki az Iszlám Forradalmi Gárda tagjának vagy támogatójának adta ki magát, és rábírta őt Salman Rushdie megtámadására. Ez a személy a Moszad ügynöke lehetett.”

Hashemi szerint Izrael indítéka az volna, hogy felerősítse a hangokat a világhatalmak erőfeszítéseivel szemben, amelyek a 2015-ös nukleáris megállapodás felélesztésére irányulnak.

„Izrael nagyon határozottan az iráni nukleáris megállapodás felélesztése ellen foglalt állást” – mondta.

„Nagyon kényes tárgyalásokon mintha küszöbön állt volna a megállapodás, és akkor hirtelen megtörténik a Salman Rushdie elleni támadás. Azt hiszem, ez az egyik lehetséges értelmezés és forgatókönyv, amely megmagyarázhatja az időzítést, az iráni atomprogrammal kapcsolatos politikai tárgyalások idején”.

A hitetlenek nem hallgatnak

„A Nyugat és az iszlamizmus teljesen összeegyeztethetetlen. Minél hamarabb felismerjük, hogy semmi sem fogja megnyugtatni a fanatikusokat, annál jobban tudunk szembeszállni velük.”