Az Északi Áramlat-2 beindítását követelik: „Németországnak nincs vesztenivalója”

Minden olyan lépés, amelynek eredményeként az ország több gázhoz jut, Németország számára sokkal inkább előnyös, mint Putyin számára – érvel a kormányon lévő FDP alelnöke, Wolfgang Kubicki – adta hírül az Infostart.

A Vlagyimir Putyin orosz államfővel szoros baráti kapcsolatokat ápoló Schröder illusztris támogatót kapott Wolfgang Kubicki, a Bundestag elnökhelyettese, egyben a kormánykoalíció legkisebb párja, a szabad demokrata FDP alelnöke személyében.

Az Infostart cikkéből kiderül, hogy évekkel ezelőtt még az akkori kancellár, Angela Merkel szentesítésével útnak indított gázvezeték tavaly szeptemberben elkészült, de üzembe helyezését a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán meghatározatlan időre elhalasztotta.

Így Németország jelenleg csak az Északi Áramlat-1-es vezetéken keresztül jut Oroszországból gázhoz, de a Gazprom orosz gázipari állami vállalat Berlin által zsarolásnak minősített döntései nyomán már csak a szerződésben rögzített mennyiség 20 százalékához.

Kubicki a Der Spiegel által ismertetett interjúban hangsúlyozta, hogy a lehető leggyorsabban szükség lenne az Északi Áramlat-2 gazvezeték üzembe helyezésére. Szerinte ugyanis csak így valósítható meg, hogy a német gáztározókat a télre az előirányzott 95 százalékosra feltöltsék.

„Nincs olyan észszerű ok, amely ez ellen szólna”

– hangoztatta.

Kubicki elismerte, hogy az orosz gázszállításokban nem lehet bízni, és Putyin bármikor a szállítások leállítása mellett dönthet.

„De Németországnak nincs vesztenivalója”

– tette hozzá.

Az Infostart eredeti teljes cikke itt olvasható.

Földgáz-illetékkel sújtják a fogyasztókat Németországban

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a szolidaritás jelentőségét emelte ki a gázbeszerzési illetékről tartott berlini tájékoztatóján.