A német elnök meglátogatná a müncheni mészárlás áldozatainak a családjait

Az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 sportoló hozzátartozói nem voltak hajlandóak részt venni a megemlékezéseken.

Frank-Walter Steinmeier német elnök fontolgatja, hogy Izraelbe látogat, hogy találkozzon a müncheni mészárlás áldozatainak családtagjaival, és meggyőzze őket, hogy vegyenek részt a németországi megemlékezésen, amelyet korábban bojkottálni akartak – jelentette csütörtökön a média.

A palesztin terroristák által túszul ejtett, majd megölt 11 izraeli sportoló rokonai, miután a német hatóságok nem hajtottak végre mentőakciót, korábban közölték, hogy nem lesznek jelen a tragédia 50. évfordulója alkalmából rendezett eseményeken.

Korábban elutasították a német kártérítést, amelyet elégtelennek és sértőnek tartanak.

A német elnök esetleges látogatását a héber médiajelentések szerint e döntés felülvizsgálatának szenteli majd.

Németország kész tovább tárgyalni a müncheni áldozatok családjaival

A családok korábban bejelentették, hogy nem vesznek részt az 50 éves megemlékezésen, mivel keveslik és sértőnek tartják a német kártérítés ajánlatokat.

A lépés röviddel azután következik be, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének kedden Berlinben tett kijelentései nemzetközi felháborodást váltottak ki.

Az Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Abbászt a müncheni terroristákról kérdezték, akik az ő Fatah politikai mozgalmához tartoztak, és azzal vádolta Izraelt, hogy „50 holokausztot” követett el a palesztin nép ellen.

Scholz, akit bíráltak, amiért nem reagált azonnal Abbász megjegyzéseire, várhatóan felhívja Jair Lapid izraeli miniszterelnököt, hogy megvitassák az Izraelben és Németországban egyaránt felháborodást kiváltó incidenst.

Abbász korrigálta botrányos berlini holokauszt-relativizálását

A palesztin elnök a nagy nemzetközi felháborodás hatására módosította kijelentését, melyben a holokauszthoz hasonlította Izrael palesztinokkal szembeni politikáját.