Németország kész tovább tárgyalni a müncheni áldozatok családjaival

A német kormány pénteken sajnálatát fejezte ki az 1972-es müncheni nyári olimpián megölt izraeli sportolók családjainak azon terve miatt, hogy bojkottálják a jövő hónapban tartandó 50 éves évfordulós ünnepséget, és késznek mutatkozott a további kártérítésről szóló tárgyalások folytatására – írja a Times of Israel. 

A német kormány pénteken sajnálatát fejezte ki az 1972-es müncheni nyári olimpián megölt izraeli sportolók családjainak azon terve miatt, hogy bojkottálják a jövő hónapban tartandó 50 éves évfordulós ünnepséget, és késznek mutatkozott a további kártérítésről szóló tárgyalások folytatására.

Tizenegy izraeli és egy német halt meg, miután a Fekete Szeptember tagjai 1972. szeptember 5-én betörtek az olimpiai faluba. Izraelieket ejtettek túszul, azt remélve, hogy így kényszeríthetik ki az Izrael által fogva tartott palesztin foglyok és két nyugatnémet börtönben lévő szélsőbaloldali aktivista szabadon bocsátását.

Az áldozatok családtagjai csütörtökön bejelentették, hogy nem vesznek részt a megemlékezésen.

A sportolók hozzátartozói régóta vádolják Németországot azzal, hogy nem biztosította az olimpiai falut, megtagadta az izraeli segítséget, és elszúrta a mentőakciót, amelyben a német rendőr és öt támadó meghalt.

Bár Németország bocsánatot kért a támadásra adott rossz válaszlépésekért és megnyitotta a korábban lezárt archívumokat, az áldozatok hozzátartozói szerint a kormány által eddig felajánlott kártérítés összege „sértés”.

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő pénteken közölte, hogy Németország elkötelezett az 50 évvel ezelőtt történtek alapos felülvizsgálata mellett, és kész folytatni a hozzátartozóknak fizetendő „elismerési kifizetések” kérdésének megvitatását.

„Természetesen nagyon sajnáljuk a hozzátartozók döntését, hogy lemondták a részvételt az eseményen” – mondta Berlinben újságíróknak. „A kormány reméli, hogy sikerül megtalálni a módját annak, hogy a hozzátartozók mégis úgy döntsenek, hogy részt vesznek a szeptember 5-i megemlékezésen”.

Hebestreit nem kívánt nyilatkozni arról, hogy Németország mekkora kártérítést hajlandó felajánlani. Eddig az ország mintegy 5 millió eurót biztosított; a német média szerint a kormány kész ennek az összegnek a megduplázására, a hozzátartozók azonban ennél jóval többet kérnek.

A müncheni mészárlás áldozatainak családjai szerint sértő a német kártérítés

A családok azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a támadás 50. évfordulójának szeptemberi megemlékezését, ha a jelenlegi javaslat marad.