A müncheni mészárlás áldozatainak családjai szerint sértő a német kártérítés

A családok azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a támadás 50. évfordulójának szeptemberi megemlékezését, ha a jelenlegi javaslat marad – írja a JNS. 

Az 1972-es müncheni olimpiai játékokon meggyilkolt 11 izraeli sportoló családjai „sértőnek” minősítették a német kormány szerdán nyilvánosan bejelentett javaslatát, amely szerint növelni kellene a kártérítési összegeket.

Ha a jelenlegi ajánlat érvényben marad, azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a müncheni támadás 50. évfordulójára rendezett szeptemberi megemlékezést – olvasható az AP jelentésében.

A német belügyminisztérium szerdán megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a hozzátartozókkal, és hogy a jelentés szerint újra kell értékelni az áldozatok túlélő hozzátartozóira „immateriális és anyagi szempontból súlyos következményeket”.

További elismerési kifizetések felajánlását tervezték, de az összeget nem hozták nyilvánosságra – áll a jelentésben.

1972. szeptember 5-én a palesztin Fekete Szeptember terrorcsoport tagjai betörtek az olimpiai faluba, és túszul ejtették az izraeli válogatott sportolóit, azzal a céllal, hogy kikényszerítsék az Izrael által az akkori Nyugat-Németország börtöneiben fogva tartott foglyok és két baloldali szélsőséges elengedését.

Közvetlenül a támadás után Németország 4,19 millió márkát (mintegy 2,09 millió dollár) fizetett az áldozatok hozzátartozóinak – írja az Associated Press a német belügyminisztériumra hivatkozva. A jelentés szerint 2002-ben a túlélő hozzátartozók további 3,07 millió dollárt kaptak.

Egy mintegy 40 millió márka (20,7 millió dollár) összegű kártérítési igényt, amely a rendőrségi akció során elkövetett súlyos hibákra hivatkozott, a jelentés szerint elévülés miatt elutasítottak.

Ilana Romano, a súlyemelő Yossef Romano özvegye, aki az elsőként megölt izraeliek egyike volt, kedden a Kan Newsnak azt mondta, hogy Németország jelenlegi jóvátételi ajánlata „megalázó”, és hogy a családok elutasították azt.

„Az ajánlat megalázó, és kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy bojkottáljuk az [évfordulós] ünnepséget” – mondta, hozzátéve, hogy Németország „a kutyák elé dobott minket”.

„Úgy döntöttek, hogy vállalják a felelősséget – nagyon szép 50 év után” – mondta Romano, aki megfelelő kártérítést követelt a családoknak, és „nem filléreket”.

Elhunyt Henry Hershkovitz, a müncheni mészárlást túlélő izraeli olimpikon

1972-ben Hershkovitz vitte az izraeli zászlót a müncheni olimpia megnyitóján.