Trump zöld utat adott volna a júdea és szamáriai jogkiterjesztésre

A The Jerusalem Post egy olyan levél birtokába jutott, melyben Donald Trump volt amerikai elnök Benjámin Netanjahu volt miniszterelnöknek zöld utat adott Júdea és Szamária egyes részeire való izraelin jogkiterjesztésre.

A levél 2020. január 26-án kelt, két nappal azelőtt, hogy Trump bemutatta a Fehér Házban a békéről szóló jövőképét. A levélben az elnök összefoglalta a terv néhány részletét. Ezek között szerepelt, hogy Izrael kiterjesztheti szuverenitását Júdea és Szamária egyes részeire, ahogyan azt a tervben szereplő térkép is felvázolta.

A területeket akkor kerülhettek volna Izraelhez, ha Netanjahu beleegyezik abba, hogy a térképen szereplő fennmaradó területen palesztin államot hozzanak létre.

A levélben a volt amerikai elnök arra kérte Netanjahut, hogy fogadja el a tervben felvázolt politikát Júdea és Szamária azon területeivel kapcsolatban, amelyeket egy jövőbeli palesztin állam részeként jelöltek meg.

Cserébe azért, hogy Izrael végrehajtja ezeket a lépéseket „az Egyesült Államok elismeri az izraeli szuverenitást Ciszjordánia azon területein, amelyeket tervem Izrael részeként képzel el”

– állt a levélben.

Az Al-Jazeera volt vezetője a palesztinok halálát Jézuséhoz hasonlította

Jasszer Abu Hilala később törölte az antiszemita posztját „a félreértések elkerülése végett”.