Még egy vezérkari főnök lép a politika színre, ám ez semmin nem változtat

A Neokohn főszerkesztője

 

Nem Benny Ganz az utolsó olyan hivatásos katona, aki a politikában próbálkozik. Vasárnap Gadi Eisenkot, az izraeli hadsereg volt vezérkari főnöke jelentette be, hogy megméretteti magát a politikai színtéren és csatlakozik Benny Ganz és Gideon Száár pártjainak egyesüléséhez, azonban a nagy csinnadrattával bejelentett lépésnek, a legújabb közvélemény-kutatások szerint alig van hatása a november elsejére időzített választásokra jósolt eredményre.

A gyorsfelmérések azt mutatják, hogy Eisenkot csatlakozása a Ganz-Száár blokkhoz legfeljebb 2 mandátummal több helyet ad nekik, míg a Knesszet két tömbjének mandátumszámai nagyjából változatlanok maradnak. Az egyedüli igazi vesztes Ajelet Shaked Cionista Szellem nevű pártja lehet.

Három izraeli hírcsatorna, a 12., a 13. és Kan közös felmérése alapján még most is úgy tűnik, hogy a semelyik politikai tömb sem képes többséget szerezni a majdan felálló Knesszetben, így a kormányalakítás, az elmúlt választásokhoz hasonlóan igen nehézkes lehet.

Bár az izraeli televíziós közvélemény-kutatások tartalmaznak pontatlanságokat, mégis gyakran irányítják a politikusok döntéshozatalát.

Eisenkot a harmadik helyet foglalja el a Nemzeti Egység pártszövetségben, Benny Ganz védelmi miniszter és Gideon Száár igazságügyi miniszter mögött, akik a Kék-Fehér párt és az Új Remény párt vezetői. Ganz és Száár júliusban egyesítették erőiket, hozzájuk csatlakozott Eisenkot azt remélve, hogy ismertsége hozhat a pártszövetség konyhájára.

A pártszövetséghez csatlakozott még Matan Kahana volt Jáminá párti képviselő, korábbi vallásügyi miniszter, aki népszerű a nemzeti vallásos tábor mérsékeltjei körében.

A Kan által közzétett felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, a Nemzeti Egység 14 mandátumot szerezne a Knesszetben, kettővel többet a korábbi felméréshez képest. A 13-as csatorna felmérése ugyanezt az eredményt hozta, míg a 12-es csatorna azt jósolta, hogy a párt csak 12 mandátumot birtokolna.

Mindhárom közvélemény-kutatás szerint Benjamin Netanjahu és pártja, a Likud által vezetett koalíció alig maradna le a szükséges többségről, és 59-60 mandátumot szerezne a 120 fős parlamentben.

Szakértők megjegyezték, hogy a Nemzeti Egység megalalulása ugyan nem billenti ki jelentősen a mérleg nyelvét a Netanjhu-ellenesekre és a Netanjahu-pártiakra szakadt izraeli politikai életben, azonban lehet hatása, ráadásul negatív, egy másik pártszövetségre, az Ájelet Shaked által vezetett Cionista Szellemre, amely a korábban Naftali Bennett által vezetett Jáminá és és Joaz Hendel törpepártjának, a Derech Erecnek egyesülése.

Kahana eltávolodása Shakedtől Ganz felé komoly mennyiségű vallásos cionista szavazatát is átmozgathatja.

Jobboldali kispárt-blokk segítheti Netanjahu kormányra kerülését

A közvéleménykutatások szerint a korábban Naftali Bennett által vezetett Jámina egyedül nem jutna be a parlamentbe, szövetségben azonban akár a mérleg nyelve is lehet.

Olyannyira, hogy a vasárnap közzétett közvélemény-kutatások mindegyike azt mutatta, hogy a Cionista Szellemnek nem sikerül majd annyi szavazatot szereznie, hogy bejusson a Knesszetbe. A 12-es csatorna ráadásul azt is megjegyezte, hogy a párt támogatottsága most 1,2 százalékon áll, szemben a csatorna előző felmérésének 2,1 százalékával.

Ha a Cionista Szellemnek mégis sikerül bejutnia a Knesszetbe, akkor egy Netanjahu vezette kormányban királycsináló pozícióban találhatja magát. Ha ez nem sikerül, akkor a volt miniszterelnöknek nehezebb lesz ismét megszereznie a hatalmat.

A teljes közvélemény-kutatási eredmény a következőképpen néz ki:

A Kan 35 mandátumot adott a Likudnak, a Jáir Lapid-féle Jes Átid 22-t, a Nemzeti Egység 14-et, a Vallásos Cionizmus 9-et, az ortodox szefárdi Sasz 8-at, az Egyesült Tórai Judaizmus 7-et, az arab Közös Lista 6-ot, az iszlamista Ráám 5-t, a Jiszráél Bejtanu 5-t, a Munkapárt 5-t és a Merec 4-et kapna.

A 12. csatorna a Likudnak 34, a Jes Átidnak 23, a Nemzeti Egységnek 14, a Vallásos Cionizmusnak 10, a Sásznak 8, az Egyesült Tórai Judaizmusnak 7, a Közös Listának 6, a Jiszráél Bejtanunak 5, a Munkapártnak 5, a Merecnek 4 és a Ráámnak 4 helyet adott.

A 13-as csatorna szerint a Likud szintén 34, a Jes Átid 23, a Nemzeti Egység 12, a Vallásos Cionizmus 11, a Sász 8, az Egyesült Tórai Judaizmus 7, a Munkapárt 6, a Közös Lista 6, a Ráám 5, a Merec 4 és a Jiszráél Bejtenu 4 parlamenti helyet kapna.

A Times of Israel emlékeztet arra, hogy az arab Közös Lista, amely mindhárom szavazáson hat helyet birtokolna, hagyományosan egyetlen izraeli kormányhoz sem csatlakozik. Így a Netanjahu vezette blokk 59-60, a másik oldal pedig 54-55 mandátummal rendelkezne.

Abban is aligha van elmozdulás, hogy a legtöbben Netanjahut tartanák a legalkalmasabb miniszterelnöknek, a 12. és a 13. csatorna felméréseiben, 46, illetve 48 százalékos támogatottsággal.

Bár a politikába belépő volt tábornokok vegyes sikereket értek el, belépéseiket gyakran nagy érdeklődéssel várják, és választási hátszélre számítanak tőlük. Eisenkot esetében régóta lehetett számítani, hogy belép a politikai színtérre, azt azonban nem lehetett pontosan tudni, melyik párt vagy pártszövetség oldalán. Eisenkot a hírek szerint hosszú távra tervez és olyan politikai otthont keresett, amely összhangban van mind az értékeivel, mind az ambícióival.

Jelentős változások a Likud parlamenti jelöltlistáján

A tegnap megtartott szavazáson Izrael legnagyobb, jelenleg ellenzéki párt jelöltjeire szavazhattak a párttagok. Netanjahu helye biztos, belső ellenfelei ráadásul hátrébb csúsztak.