Jobboldali kispárt-blokk segítheti Netanjahu kormányra kerülését

Az Ájelet Shaked izraeli belügyminiszter által vezetett jobboldali Jámina párt és a Yoaz Hendel kommunikációs miniszter által vezetett jobbközép Derech Erec szerdán bejelentette, hogy egyesülni kíván, miután a pártok tárgyalócsoportjai megegyeztek, hogy együtt indulnak az izraeli parlament, a knesszet november 1-jén esedékes választásokon.

„A legtöbb kérdésről megállapodás született, és a felek közel állnak az aláíráshoz” – áll a közös nyilatkozatban.

A pártok megállapodtak abban, hogy még szerdán találkoznak. Shaked és Hendel hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy „új szellemiséget hozzanak Izraelbe”.

Egy hétfőn végzett közvélemény-kutatás szerint a következő választásokon egyik meglévő parlamenti blokk sem lesz képes többségi kormányt alakítani.

A jobboldali Jámina párt, amelyet Naftali Bennett volt miniszterelnök lemondása óta Ájelet Shaked vezet, az előrejelzések szerint, hacsak nem egyesül a Derech Ereccel, nem fogja átlépni a küszöböt.

Július elején egy másik szövetséget is bejelentett a Benny Ganz izraeli védelmi miniszter vezette Kék és Fehér párt és Gideon Száár igazságügyi miniszter Új Remény pártja.

Közvélemény-kutatás: újabb döntetlen jöhet a novemberi választásokon

Az előrejelzések szerint sem a Netanjahu-blokk, sem a jelenlegi koalíciót alkotó blokk nem tud majd többségi kormányt alakítani.