Jelentős változások a Likud parlamenti jelöltlistáján

A legtöbb választáson induló izraeli párt jelöltlistáját a frakcióvezető vagy egy központi bizottság állítja össze. A Likud egyike annak a négy pártnak, amely lehetővé teszi, hogy tagjai maguk válasszák meg parlamenti képviselő jelöltjeiket. A november 1-re időzített izraeli országgyűlési választásokra készülő legnagyobb párt, a Benjamin Netanjahu vezette Likud tegnap tartotta jelöltállító szavazását.

A több mint százezer tagot számláló Likud – tömb mellett a Vallási cionizmus, a Munkapárt és a Merec nagy média eseménynek is számító jelöltállító szavazása dönt arról, hogy kinek terem babér a következő Knesszetben a várható mandátumok szerint.

A novemberi választásokon induló pártok listájának leadási határideje előtt egy hónappal, a Likud mintegy 140 000 regisztrált szavazóját 110 urna várta országszerte.

A párt vezetése többször is nyújtott egyet az urnazárás időpontján, abban a reményben, hogy javítson a nem túl magas részvételen. A késő estig húzódó hosszabbítás után a szavazóhelyiségek végül fél tizenegykor bezártak, így a választásra jogosult tagok körülbelül 58%-a szavazott, ami végül nagyjából elérte a korábbi választások arányát.

A szavazócédulákat kézzel számolják össze, végeredmény csütörtök délután várható, de az exit pollok szerint már nagyjából lehet következtetni a végeredményre.

Amit biztosan lehet tudni, hogy a pártlista egyetlen biztos pozíciója, az elnök – Benjamin Netanjahu számára fenntartott első számú hely. A várható eredmények szerint az elnököt közvetlenül követő helyezettek a listán rendre a volt miniszterelnökhöz leglojálisabb politikusok közül kerültek ki.

Ilymódon a korábbi második és harmadik helyezett – Juli Edelstein és Gideon Száár kilépése után Jiszrael Katz helyett – Amir Ohana és Járiv Levin, örülhetnek a kiütéses győzelemnek. Ohana, a legutóbbi Netanjahu kormány volt, és a híresztelések szerint Levin lehet a következő igazságügyi minisztere — írja az ujkelet.live.

Miután tavaly a Likud ellenzékbe kényszerült, Edelstein – korábbi Knesszet elnök és egészségügyi miniszter – többször is megkérdőjelezte Netanjahu alkalmasságát a párt élén. Az előválasztás lezárása után végzett exit pollok szerint a korábbi második helyét elvesztve, a 23. körüli helyre csúszott vissza.

Lázadásáért Edelstein nagy árat fizethet és az is megtörténhet, hogy a Knesszetbe sem fog bekerülni, ugyanis a Likudban számos listás helyet bizonyos kiválasztott jelöltek számára borítékolják, ami azt jelenti, hogy aki az előválasztáson a 20. helyet követő helyezést éri el, az valószínűleg nem kerül be a Knesszetbe.

A közvélemény-kutatások szerint a pártlista előkelő első hat helyezettjei között van még Joáv Kisch, David Amszalem és Joáv Galant, majd ezután következik Eli Cohen, Nir Barkat, Avi Dichter illetve Jiszrael Katz.

A Netanjahuhoz közeli Miki Zohar és Miri Regev viszont szintén veszítettek népszerűségükből és várhatóan lejjebb csúsznak a jelöltek listáján.

Sikeres női jelöltekből meglehetős hiány tapasztaltható az előkelő helyezések között, ugyanakkor újoncként Boaz Biszmut, aki az Israel Hayom újság szerkesztői posztjáról mondott le, hogy a listás szavazáson indulhasson, az előrejelzések szerint a 10-15. helyen biztos befutónak számít.

Az exit pollok szerint Edelstein mellett a párt alappilléreinek számító olyan nagy nevek, mint Tzachi Hanegbi, David Bitan és Háim Katz szintén kiestek a kedvezményezettek köréből és a novemberi választások után elvesztik Knesszet–mandátumukat.

A legutóbbi, 2019-es Likud előválasztáson Edelstein volt a legtöbb szavazatszerző, mögötte Gideon Száár állt, aki később kilépett a Likudból és új pártot alapítva (Új remény), lett a Bennett – Lapid kormány tagja és igazságügyi minisztere.

Lapid ügyes volt, de nem változott semmi

Az átmeneti kormányt vezető miniszterelnök jól kezelte ugyan a gázai konfliktust, de aligha szerez majd emiatt több szavazatot a közelgő választásokon.