Lapid ügyes volt, de nem változott semmi

Három izraeli tévécsatorna által hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint az izraeli lakosság többsége úgy véli, hogy a Jair Lapid vezette átmeneti kormány jól kezelte a legutóbbi gázai harci cselekményeket, ám ez alig változtat a választási preferenciákon és nem hoz növekedést számára a parlamenti mandátumok tekintetében.

A 12. és 13. csatorna, valamint a Kan közszolgálati műsorszolgáltató által végzett felmérések szerint, ha ma volnának a választások Izraelben, az ország továbbra is patthelyzetben maradna, és senki sem lenne képes egyértelmű többségi koalíciót alkotni.

A közelgő november 1-jei választás központi kérdése, hogy támogatják-e a népszerű, de megosztó Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt: több párt megingathatatlan hűséget fogad a jelenlegi ellenzéki vezetőnek, míg mások megfogadták, hogy soha többé nem lépnek vele koalícióra.

Mindhárom felmérés szerint a Netanjahut támogató pártok – a Likud, a Vallásos Cionizmus, a Sász és az Egyesült Tórai Judaizmus – összesen 59 mandátumot szereznének, ami kettővel kevesebb, mint a kormányalakításhoz szükséges többség.

Ugyanakkor a 12-es csatorna és a Kan szerint a Netanjahu ellenes blokk – a Lapid-féle Jes Átid, a Kék és Fehér párt, az Iszráél béjténu, a Munkapárt, a Merec és a Ráám – mindössze 55 mandátumot szerezne, ami hattal kevesebb, mint ami a többséghez kell.

A 13-as csatorna felmérése szerint a Netanjahu-ellenes blokk ráadásul mindössze 51 mandátumot szerezne, a nemrég alakult Cionista szellem párt pedig – amelyről még nem tudni,  hogy hajlandó-e a megvádolt volt miniszterelnökkel egy kormányban ülni – mindössze négy mandátumot kapna. Így mind a 12-es csatorna, mind a Kan szerint Ajelet Shaked pártja nem érné el a választási küszöböt.

A felmérések szerint a Közös Lista arab párttömörülés, amely nagy valószínűséggel egyik tábort sem fogja segíteni a koalíció megalakításában, hat mandátumot szerezne.

Az eredmények szinte teljesen megegyeztek a korábbi felmérések számaival annak ellenére, hogy a lakosság jelentős többsége úgy vélte, hogy a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport elleni péntek-vasárnapi offenzíva a Gázai övezetben sikeres katonai művelet volt, és hogy Lapid jól kezelte a helyzetet.

A 13-as csatorna felmérése szerint az izraeliek 58 százaléka mondta azt, hogy sikeresnek tartotta a Hajnalhasadásnak nevezett hadműveletet, és 63 százalékuk szerint Lapid és Benny Ganz védelmi miniszter, aki egyben a Kék-Fehér – Új Remény pártkoalíció vezetője is, jól irányította azt. Húsz százalék szerint a műveletet nem jól irányították.

vA Kan hírcsatorna azt is megállapította, hogy a megkérdezettek 57%-a úgy vélte, hogy a harcok ezen fordulóját egyedül Izrael nyerte meg, míg 30% szerint egyik fél sem győzött döntően, 4% szerint pedig az Iszlám Dzsihád győzött.

Az izraeli hadsereg szerint a palesztin terroristák több mint 1 100 rakétát lőttek ki Izrael felé a harcok során, amelyeknek 95-97%-t elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. A hadsereg becslése szerint mintegy 200 lövedék nem is jutott át a határon, és még az övezeten belül felrobbant.

Az hadsereg szóvivője az újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a hadsereg szerint az izraeli csapások a harcok során 35 embert öltek meg a Gázai övezetben, közülük 11 civilt.

A hadsereg becslése szerint további 16, az ellenségeskedésekben részt nem vevő ember halt meg a rövidre sikerült gázai rakéták által.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy péntek óta legalább 45 palesztin halt meg, köztük 15 gyermek, és 360 ember megsebesült. Izrael úgy tudja, hogy a Gázában megölt gyerekek közül akár 12 is az Iszlám Dzsihád rakétatámadásainak következtében halt meg.

Több izraeli könnyebben megsérült repeszektől a harcok során, vagy amikor a rakétasziréna megszólalásakor menedékbe menekültek.

Daniel Pipes: Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása Izrael győzelme

Az amerikai történész a Neokohnnak beszélt arról, hogy valóban megváltozott-e Szaúd-Arábia és hogy szerinte hogyan lehetne megoldani az izraeli-palesztin konfliktust.