Előválasztást tartott Izrael legnagyobb pártja

Előválasztást tart szerdán a Benjamin Netanjahu vezette Likud, Izrael legnagyobb pártja, melyen a novemberi választásokon induló jelöltekre lehet szavazni. 

„A mai nap ünnep Izrael állam és a Likud párt – a nacionalista tábor középpontjában álló párt – számára” – mondta Netanjahu. „A nemzeti büszkeség, a gazdaság rendbetétele és minden más kérdés, amelyet csak egy stabil kormány biztosíthat – csak egy nagy és erős Likuddal lehetséges”.

Netanjahu azt is kifejtette, hogy ahhoz, hogy elkerüljék a 2020-21-es választáshoz hasonló ismétlődő választási fordulókat, a Likud pártnak nagy számú mandátumot kell szereznie alig három hónap múlva, november 1-jén.

A kényelmes többség, amit az előző két évben nem sikerült elérni, lehetővé tenné a Likud számára, hogy stabil koalíciós kormányt hozzon létre.

„Biztos vagyok benne, hogy egy magas színvonalú Likud-csapatot fogunk összeállítani. Vannak tehetséges emberek, akik értenek az ország vezetéséhez. Több ezer Likud-tag szavaz arra a jelöltre, akit a Knesszetben szeretne látni, és biztos vagyok benne, hogy jól fognak választani”

— folytatta Netanjahu.

Az ellenzéki vezető bírálta a többi pártban alkalmazott online előválasztási módszert. „Nálunk nem lehet csalni, mert nincs számítógép. Kézi számlálás van és kézi ellenőrzés”.

A párt előválasztásán ma 13:00-ig, a párt regisztrált tagjainak mindössze 16%-a adta le szavazatát a pártlista jelöltjeire.

„Eddig nem ez a legjobb a részvételi arány, és szeretném, ha minden szavazó eljönne. Magas részvételi arányt akarok. Ne maradjanak otthon, ne menjenek a strandra, hanem éljenek szavazati jogukkal. Az összes többi pártban a döntéseket az elnök hozza meg, éljetek a demokrácia eszközeivel”

– emlékeztett a pártelnök.

Az eredményeket várhatóan csak csütörtök reggel hirdetik ki.

Közvélemény-kutatás: újabb döntetlen jöhet a novemberi választásokon

Az előrejelzések szerint sem a Netanjahu-blokk, sem a jelenlegi koalíciót alkotó blokk nem tud majd többségi kormányt alakítani.