Kirúgták a magas rangú ENSZ-tisztviselőt, miután elítélte az Iszlám Dzsihádot

Az ENSZ leváltotta egyik palesztinokkal foglalkozó irodájának vezetőjét, miután egy olyan tweetet tett közzé, amelyben elítélte a palesztin Iszlám Dzsihád palesztinai terrorszervezet „válogatás nélküli rakétatüzét” a közelmúltbeli gázai konfliktus során – erősítette meg az ENSZ szóvivője a The Times of Israelnek.

A leleplezésre napokkal azután került sor, hogy Sarah Muscroft twitteren támogatta az Izrael és a palesztin terrorcsoport között három napig tartó harcok után létrejött tűzszünetet.

Muscroft, aki az ENSZ „megszállt palesztin területeken működő Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalát” vezette, azt írta:

„Megkönnyebbülve látom, hogy tűzszünetről született megállapodás, amely véget vet a palesztin és izraeli civileket egyaránt sújtó ellenségeskedéseknek. Elítéljük az Iszlám Dzsihád ilyen válogatás nélküli rakétatüzét, amely izraeli megtorlást vált ki. Minden civil biztonsága elsődleges – a tűzszünetet be kell tartani”.

Muscroft, aki Kelet-Jeruzsálemben dolgozott, masszív támadás alá került a palesztinbarát aktivisták részéről, akik szerint a palesztinokat hibáztatja a legutóbbi erőszakhullámért, és nem teszi felelőssé Izraelt.

Később törölte a posztot, másnap pedig bocsánatot kért.

„Őszintén elnézést kérek a rossz ítélőképességemért. Minden civilnek – mindenhol – békében kell tudnia élni”

– írta.

Izraelt vizsgáló ENSZ biztos szerint érzéketlen volt „zsidó lobbira” panaszkodni

A biztos egy podcastban arról panaszkodott, hogy a közösségi oldalak mögött a „zsidó lobbi” áll, ami megpróbálja a bizottságot lejáratni.

A felháborodás azonban nem csillapodott, és Muscroft ezután törölte a Twitter-fiókját.

Szombaton azonban az OCHA egyik genfi szóvivője azt mondta a The Times of Israelnek, hogy Muscroft „új feladatot kap”. Nem volt világos, hogy Kelet-Jeruzsálemben marad-e.

„Az OCHA az elmúlt 20 évben jelen volt a megszállt palesztin területeken, és a humanitárius szükségletek kielégítésében segített, a semlegesség, a pártatlanság és az emberség humanitárius elvei által vezérelve”

– mondta Jens Laerke.

„A megszállt palesztin területen több mint kétmillió embernek van szüksége segítségre – ők továbbra is az egyetlen célunk és prioritásunk.”

Az OCHA a múltban többször élesen bírálta az izraeli politikát Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

Magyarország is elítéli az Izraelt elítélő ENSZ-jelentést

A 22 tagállam által aláírt nyilatkozatban azt is elítélték, hogy
Izrael az egyetlen ENSZ-tagállam, amely az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa állandó, nyílt végű vizsgálatának van kitéve.