Izraelt vizsgáló ENSZ biztos szerint érzéketlen volt „zsidó lobbira” panaszkodni

Kothari kifejtette, hogy szándéka az volt, hogy „elítélje a bizottság tagjai elleni könyörtelen és vitriolos személyes támadásokat”.

Miloon Kothari ENSZ-vizsgálóbiztos csütörtökön bocsánatot kért azért a megjegyzéséért, miszerint a közösségi médiát nagyrészt a zsidó lobbi irányítja, és hangsúlyozta, hogy nem Izraelnek a szervezet 193 tagállama közé tartozó státuszát akarta megkérdőjelezni – számolt be a Jerusalem Post.

„Teljesen helytelen volt, amikor úgy jellemeztem a közösségi médiát, hogy azt nagyrészt a zsidó lobbi irányítja”

mondta Kothari.

„Ez a szóhasználat helytelen és érzéketlen volt” – tette hozzá az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnökéhez, Federico Villegashoz írt levelében.

Bocsánatkérésére 10 nappal azután került sor, hogy a Jerusalem Post arról számolt be, hogy a Mondoweiss internetes oldalnak a zsidó lobbiról beszélt egy podcastban, amely egy július 25-i internetes cikket kísért. A Mondoweiss a podcast alapján készült cikkében nem szerepeltette a zsidó lobbi idézetet.

Kothari egyike az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az állítólagos izraeli emberi jogi visszaélésekkel foglalkozó állandó vizsgálóbizottságának három tagjának.

A Mondoweissnek elmondta:

„Minket nagyon elkeserít a közösségi média, amelyet nagyrészt – akár a zsidó lobbi, akár bizonyos NGO-k – irányítanak”. Hozzátette, hogy „rengeteg pénzt dobtak arra, hogy megpróbáljanak minket lejáratni”.

Legalább 18 ország, köztük az Egyesült Államok, tagadta, hogy Kothari megjegyzései antiszemitának minősülnek, ahogyan az Európai Unió és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hivatala is.

Izrael miniszterelnöke az ENSZ-főtitkárhoz fordult

Jair Lapid egy gázai vizsgálóbizottság tagjának megjegyzései miatt írt levelet.