Izrael miniszterelnöke az ENSZ-főtitkárhoz fordult

Jair Lapid egy gázai vizsgálóbizottság tagjának megjegyzései miatt írt levelet.

Izrael vasárnap levélben fordult az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ), amiben azt kérte, hogy számolják fel a szervezet egyik vizsgálóbizottságát, melynek tagja szerinte antiszemita megjegyzéseket tett.

Jair Lapid izraeli miniszterelnök Antonio Guterres főtitkárnak írt üzenetében idézte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottságának egyik tagjának, Miloon Kotharinak egy interjúban tett megjegyzéseit.

„Nagyon elkeseredünk a közösségi médiától, amelyet nagyrészt a zsidó lobbi vagy bizonyos nem kormányzati szervezetek irányítanak, és rengeteg pénzt dobnak be azért, hogy lejárassanak minket”

– mondta Kothari a Mondoweiss egy július 25-i podcastban.

Majd arról beszélt, hogy nem érti, Izrael egyáltalán miért lehet tagja az ENSZ-nek, hiszen szerinte az izraeli kormány nem tartja tiszteletben tagállamként a kötelezettségeit.

Az említett munkacsoport a 2021-es izraeli-palesztin konfliktust vizsgálja. A vizsgálóbizottság munkáját Izrael visszautasította arra hivatkozva, hogy az folyamatosan elfogult jelentéseket tett közzé.

„Ez a Bizottság nem csak támogatja az antiszemitizmust, hanem táplálja azt”

– mondta róla Lapid.

Ahogy az Algemeiner megjegyzi, az Egyesült Államok és más nyugati országok, köztük Németország, Nagy-Britannia és Ausztria szintén antiszemitaként ítélte el Kothari kijelentéseit.

Borítókép: MTI/AP/Thomas Padilla

A Hadid-család média háborúja Izrael ellen

A Hadid lányok nem csak számtalan nagy amerikai márka arcai, hanem hangos Izrael-ellenes aktivisták is.