Akiről elfeledkezett a világ: tíz éve tart fogságban egy újságírót a szír rezsim

Austin Tice-t 2012-ben raboltak el Szíriában, ezzel az egyik leghosszabb ideje fogva tartott amerikai túsz – írja az Axios.

Az Egyesült Államok fenntartja, hogy a szíriai kormány felelős Tice sorsáért, de Bassár el-Aszad rezsimje soha nem ismerte el, hogy fogva tartotta őt, és az elmúlt évtizedben Tice kiszabadítására tett erőfeszítések gyakorlatilag semmilyen előrelépést nem hoztak.

Tice szülei, Debra és Marc Tice májusban találkoztak Bidennel a Fehér Házban, és reményüket fejezték ki, hogy a kormányzat elkötelezettsége a szíriaiakkal való együttműködés mellett fordulópontot jelenthet a fiuk hazahozatalára irányuló erőfeszítésekben.

„Továbbra is minden lehetőséget meg fogunk ragadni, beleértve bárki bevonását, beleértve a közvetlen kötelezettségvállalást is, hogy biztosítsuk az amerikai túszok és a jogtalanul fogva tartott személyek visszatérését”

– mondta akkor az Axiosnak a Fehér Ház egyik tisztviselője.

„Ezen a héten lesz egy évtizede, hogy Austin Tice-t elrabolták a szíriai Damaszkuszban”

– mondta Biden szerdai nyilatkozatában.

„A forradalmi gárdisták agymosott idióták, olyan bénák, mint Johnny English”

Egy ausztrál-brit nőt 804 napig tartottak fogva hamis kémkedés vádjával. Most kitálalt arról, amit Iránban tapasztalt.

„Egy fiú, egy testvér, és egy oknyomozó újságíró, aki az igazságot maga elé helyezte, és Szíriába utazott, hogy megmutassa a világnak a háború valódi arcát”

– mondta Biden Tice-ról.

„Bizonyosan tudjuk, hogy a szíriai kormány fogva tartja. Többször kértük a szíriai kormányt, hogy működjön együtt velünk, hogy hazahozhassuk Austint”

– tette hozzá Biden.

„Elrablásának tizedik évfordulóján felszólítom Szíriát, hogy vessen véget ennek, és segítsen nekünk hazahozni őt”.”

„A Tice család megérdemli a válaszokat, és ami még fontosabb, megérdemlik, hogy gyorsan viszont lássák Austint”

– mondta Biden, hozzátéve:

„Tíz év túlságosan, túlságosan hosszú idő.  Ahogy minden további nap is az.”

Debra Tice az Axiosnak elmondta, hogy bár méltatta Biden nyilatkozatát, mint „az eddigi legpontosabb, legőszintébb és legszívből jövő” nyilatkozatot, mégis úgy véli, hogy a májusi találkozó óta nem történt előrelépés fia kiszabadítása érdekében.

„Mikor fogjuk követni az elnök irányelvét, a négylépcsős irányelvet – összehívni a találkozót, meghallgatni, kideríteni, mit akarnak, együttműködni velük?”

– kérdezte Debra Tice a szíriai kormánnyal folytatott tárgyalásokra utalva.

„Én csak Austinra gondolok. És arra gondolok, hogyan fog ez hatni rá vasárnap, amikor az igazság kiderül számára, hogy 10 éve magára van hagyva”

– tette hozzá a hétvégi évforduló kapcsán.

„Úgy érzem, azzal vannak elfoglalva, hogy úgy tűnjön, mintha megpróbálnának találkozót összehozni. Ahelyett, hogy közvetlenül a szíriaiakhoz fordulnának, és találkozót kérnének.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kína szabadon engedte a magyar származású ex-diplomatát, Michael Kovrigot

A kínai hatóságok szabadon engedték Michael Kovrig egykori diplomatát, akit 2018 végén vették őrizetbe, miután a kanadai hatóságok elfogták a Huawei kínai techvállalat pénzügyi igazgatóját.