Az oroszok már 12,4 billió dollár értékben ellenőrzik Ukrajna energiáját

A SecDev által a The Washington Post számára készített elemzés szerint Oroszország jelenleg legalább 12,4 billió dollár értékben ellenőrzi Ukrajna kulcsfontosságú természeti erőforrásait, beleértve az energia- és ásványkincseket.

Ha a Kremlnek sikerülne annektálnia az Oroszország inváziója során elkobzott ukrán földeket, Kijev elveszítené lelőhelyeinek csaknem kétharmadát – áll a jelentésben, megfosztva az országot alapvető gazdasági pilléreitől.

A SecDev 2209 lelőhelyet vizsgáló felmérése alapján Moszkva az ukrán szén 63%-át, a kőolaj 11%-át, a földgáz 20%-át, a fémek 42%-át és a ritkaföldfémek 33%-át ellenőrzi,

beleértve a kulcsfontosságú ásványi anyagokat, mint például a lítiumot – olvasható a Business Insider oldalán.

Ezek egy részét a Krím 2014-es oroszországi elfoglalása, illetve az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárokkal vívott háború során foglalták el.

De mióta februárban megkezdődött az invázió, Oroszország folyamatosan növelte előrenyomulását Ukrajnában, miközben az ország gazdasági erősségeit is elfoglalta.

A Washington Post a SecDev és az ukrán ipar számításait felhasználva arról számolt be, hogy

Oroszország 41 szénmezőt, 27 földgáz-, 14 propán-, kilenc olajmezőt, hat vasérclelőhelyet, valamint számos titán-, cirkónium-, stroncium-, lítium-, urán- és aranylelőhelyet foglalt el.

Míg Ukrajna a gabonafélék egyik legjelentősebb exportőreként ismert, a jelentés szerint a 120 legelterjedtebb ásványi anyag és fém közül 117-et is birtokol, miközben a fosszilis tüzelőanyagok egyik legfontosabb forrása is.

Ukrajna még mindig ellenőrzése alatt tartja kőolaj- és földgáztartalékainak nagy részét. A Kreml ellenőrzése alatt álló természeti erőforrásvagyonának túlnyomó többsége azonban szénlelőhelyekből áll.

A SecDev becslése szerint Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részein mintegy 30 milliárd tonna, 11,9 billió dollár értékű kőszénlelőhely található.

Fotó: Unsplash

Anyagias világ — azé a hatalom, aki uralja az erőforrásokat?

A második hidegháború az erőforrásokról fog szólni – írja Michael Lind, amerikai író.