Az iráni Forradalmi Gárda összeesküvést szőhetett John Bolton meggyilkolására

Vádat emeltek az Egyesült Államokban az iráni Forradalmi Gárda egyik tagja ellen, aki az ügyészség szerint összeesküvést szőtt John Bolton, Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója meggyilkolására.

A igazságügyi minisztérium szerint Sahrám Púrszafi – más néven Mehdi Rezaji – 45 éves teheráni lakos feltehetően Kászem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokának megölése miatt akart Bolton életére törni.

Szulejmáni, aki a Forradalmi Gárda elitegységét vezette, és a fegyveres testület külföldi tevékenységét irányította, amerikai dróntámadásban halt meg 2020 januárjában Irakban. A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) körözést adott ki Púrszafi ellen.

A vádirat szerint Púrszafi arra kért egy csak „A egyén” néven említett amerikait, készítsen fotókat Boltonról. Kérését azzal indokolta, hogy egy kiadásra készülő könyvhez van szüksége a fényképekre.

Az amerikai ezután bemutatta Púrszafit a kormány egyik fedett informátorának, aki elkészítette a kért felvételeket.

Nyomozók szerint a következő hónapban Púrszafi átadott az informátornak egy kódolt üzenetes applikációt, és felajánlott neki 250 ezer dollárt, hogy fogadjon fel valakit, aki „kiiktatja” Boltont, az összeg később a tárgyalások során 300 ezer dollárra emelkedett.

A Twitteren szerdán közzétett üzenetében Bolton köszönetet mondott az eljárásért az igazságügyi minisztériumnak és az FBI-nak.

„Sokat nem mondhatok nyilvánosan, egy dolog azonban vitathatatlan. Irán vezetői hazugok, terroristák és az Egyesült Államok ellenségei”

– írta az egykori főtanácsadó.

A múlt heti gázai hadművelet legfontosabb katonai és politikai tanulságai

Izrael páratlan katonai fölényt mutatott Gázában a palesztin Iszlám Dzsihád elleni háromnapos hadjárat során; a nemzetközi közösség pedig azt szeretné, ha Lapid hivatalban maradna.