Felére csökkentenék a közúti balesetek áldozatainak a számát Izraelben

Merav Michaeli közlekedési miniszter vasárnap egy többéves tervet mutatott be, amelynek célja a közúti közlekedésbiztonság javítása, és amelynek célja, hogy a balesetek száma 50 százalékkal csökkenjen.

A Nemzeti Közúti Biztonsági Hatóság vezetőjével, Avi Naorral közösen tartott sajtótájékoztatón Michaeli elmondta, hogy a tervezett lépések egyike 4000 térfigyelő kamera telepítése.

Naor elmondta, hogy „az életek elvesztésén, a családok bánatán és fájdalmán túl” a közlekedési balesetek évente 15,76 milliárd sékelbe (1800 milliárd forint) kerülnek az államnak. Elmondta, hogy a terv célja, hogy ezt az összeget 10 milliárd sékelre (1160 milliárd forint) csökkentse.

A terv értelmében az országot földrajzi övezetekre osztják, amelyeket sajátos szükségleteiknek megfelelően céloznak meg.

Különös hangsúlyt fektet majd az arab közösségben élő járművezetőkre és a fiatal járművezetőkre, a nehéz tehergépjárművekre, az autóbuszokra, a szállítójárművekre és a kétkerekű járművekre.

A rendőrség és a közbiztonsági minisztérium az NRSA-val együttműködve új végrehajtási rendszert dolgoz ki. Az új kamerák lehetővé teszik majd egy jármű átlagsebességének felmérését azáltal, hogy rögzítik az autópálya két pontja közötti áthaladás idejét.

Újraválasztották Kasztner Rezső unokáját

A Munkapárt régi-új elnöke ellenzi az egyesülést a szélsőbaloldallal, amin akár Netanjahu visszatérése is múlhat a novemberi választásokon.

Michaeli elmondta, hogy a következő hetekben kormányzati jóváhagyásra kívánja vinni a projektet, ami nemzeti terv státuszt ad neki, és hogy egyes elemei már a következő negyedévben elkezdődnek.

Az ötéves terv a jövő év második negyedévében indul hivatalosan, de a 2023-as állami költségvetés jóváhagyásától függ.

Michaeli azt mondta, hogy a tervet már jóváhagyták, de a Ynet internetes oldal arról számolt be, hogy csak elvben hagyták jóvá. A beszámoló szerint a tervet csak pontok formájában mutatták be.

A Ynet arról számolt be, hogy Izraelben átlagosan hat közúti haláleset jut egymilliárd kilométernyi úthasználatra, ami kétszerese az európai átlagnak.

A Naor által is vezetett Or Yarok közlekedésbiztonsági lobbicsoport szerint az év eleje óta 192 haláleset történt az ország útjain.

Múlt csütörtökön három ember halt meg egy balesetben a 6-os úton az ország déli részén.

Tavaly 361 ember halt meg Izrael útjain a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság adatai szerint.

Netanjahu ingyenes óvodát és adócsökkentést ígér

A Likud elnöke szerint Izrael helyzetéből való kilábalásához „stabil kormányra” van szükség, és a gazdasági program végrehajtását ő maga fogja vezetni.