Újraválasztották Kasztner Rezső unokáját

A Munkapárt régi-új elnöke ellenzi az egyesülést a szélsőbaloldallal, amin akár Netanjahu visszatérése is múlhat a novemberi választásokon.

Meráv Michaelit újraválasztották a szociáldemokrata Izraeli Munkapárt elnöki székébe a párt előválasztásán – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az eddigi elnök megszerezte a voksok közel 82,5 százalékát az ellene induló Eran Hermonival, a párt főtitkárával szemben, aki csak 16,6 százalékot kapott.

A szavazáson mintegy 15 ezren vettek részt, a szavazásra jogosult párttagok 43 százaléka. A november elsejére kiírt országos parlamenti választást megelőző munkapárti előválasztást négy valóságos szavazóhelyiségben és egy weboldalon tartották.

A párt összes jelenlegi parlamenti képviselője úgy döntött, hogy nem indul Michaeli ellen, és vasárnap a frakció tagjai közös támogató levelet tettek közzé, amelyben az eddigi elnök újraválasztását javasolták.

Michaeli győzelme változást jelent a párt elmúlt évekbeli előválasztásaihoz képest, amelyeken rendre leváltották az elégedetlen párttagok a hivatalban lévő elnököt, vagy az eleve lemondott az újraindulásról.

Kasztner Rezső szélsőségesen feminista unokája vezeti az izraeli Munkapártot

Korábban kijelentette: az izraeli polgárok szerinte nem akarnak „vallásos, megszálló, antidemokratikus államot”.

Az elnöknő hétfőn a nap nagy részét azzal töltötte, hogy funkcionáriusoknak és aktivistáknak telefonált, és támogatásukat kérte, jelentős részvételre számítva. Michaeli a magyar cionista mozgalom és a második világháború idején működött zsidó védelmi bizottság egyik vezetőjének, Kasztner Rezsőnek az unokája.

Meráv Michaeli ellenzi az Izraeli Munkapárt egyesülését a baloldal másik erejével, a baloldali liberális Meretz párttal, amely a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a bejutási küszöb környékén áll.

Ha a Meretz nem lépi át a 3,25 százalékos bejutási küszöböt, akkor kárba veszhetnek a rájuk leadott mandátumok, és lehetővé válhat, hogy a Benjámin Netanjahu volt kormányfő vezette Likud vallásos-ultrajobboldali tömb megszerezze a 120 képviselői hely többségét, legalább 61-et, és ezzel Netanjahu ismét kormányt alakítson. Ezért a választások előtti egyik legfontosabb politikai kérdéssé vált a két baloldali párt lehetséges egyesülése, amellyel meg tudnák akadályozni a baloldali szavazatok elvesztését és esetleg Netanjahu visszatérését a miniszterelnöki székbe.

A Munkapárt a legutóbbi közvéleménykutatások szerint hat mandátumot szerezne, míg a szélsőbaloldali Meretz párt a valószínű szavazók mindössze 2,2%-át kapta, ami a 3,25%-os választási küszöb alatt van.

Netanjahuéknak meglehetne a többség, a Jamina kiesne a következő Knesszetből

A tavalyi választások óta először fordult elő, hogy a Netanjahu-blokk legalább 61 mandátumot szerzett egy felmérésben.