Kasztner Rezső szélsőségesen feminista unokája vezeti az izraeli Munkapártot

Meráv Michaeli, a második világháborúban zsidómentő akciókat szervező Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője – jelentette a helyi média vasárnap az MTI szerint.

Az előválasztáson Izrael nagy múltú, de jelenleg rendkívül súlyos helyzetben lévő szociáldemokrata pártja, a Munkapárt élére választottak új elnököt.

A szavazatok elsöprő 77 százalékával Merav Michaeli győzött, aki ellenzékben maradt, miközben pártja többi képviselője nyár elején beszállt a Netanjahu vezette kormánykoalícióba.

A párt több mint 37 ezer tagja járulhatott az ország hetven pontján felállított száz szavazóurnához. Végül csak 9651 választásra jogosult szavazó (26,01 százalék) jelent meg. Az előválasztáson jobbára elektronikusan voksoltak, és ezért az esti urnazárás után gyorsan ismertetni tudták az eredményeket.

Jichák Rabin és Simon Peresz egykori pártja a közvélemény-kutatások szerint jelenleg történelmi mélypontján van, ha most tartanák országos parlamenti választásokat, nem lenne esélye átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt, és kimaradna a következő kneszetből.

Népszerűsége a szakértők szerint azért zuhant mélypontra, mert noha az előző választási kampányban Amír Perec akkori elnök fogadkozott, hogy semmiképpen sem lép be a korrupcióval vádolt Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette kormányba, és ennek bizonyítására még legendás bajuszát is levágatta, nyár elején mégis csatlakozott a Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganzhoz, és részese lett a koalíciónak két miniszteri tárca erejéig.

A vasárnapi élőválasztásokon heten pályáznak a politikai élettől visszavonult Perec helyére, köztük legesélyesebb a főként feminista nézeteiről híres Michaeli képviselőnő, korábbi újságíró, aki már nyolc éve, 2013 óta a törvényhozók padsoraiban ül a párt színeiben.

Michaeli az 1957-ben, Tel-Avivban agyonlőtt Kasztner Rezső unokája. Kasztnert azért lőtte le egy szélsőséges merénylő, mert úgy vélte, hogy a Magyarországon a második világháború idején zsidók mentőakcióit szervező cionista vezető együttműködött a nácikkal.

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben.

Szélsőséges progresszív

Michaeli az izraeli baloldal szélsőséges példájaként említhető.

2020 júniusi interjújában kijelentette: az izraeli polgárok szerinte nem akarnak „vallásos, megszálló, antidemokratikus államot”.

A politikusnő ugyanitt kritizálta, hogy szerinte Izrael nem úgy tárgyalt a palesztinokkal, hogy „őszintén” eredménye szeretett volna jutni.

Hogy a terrorista Hamásszal, vagy a terroristákat finanszírozó Fatáhval kellett volna „őszintén” tárgyalnia Izraelnek, nem fejtette ki.

Michaeli híres róla, hogy a héber nyelvben lehetőleg a női többesszámot használja, így tiltakozva a vélt elnyomás ellen.

Tavaly december végi hír, hogy Michaeli volt alkalmazottja 320 ezer sékel (közel 30 millió forint) kártérítésre perli a politikusnőt, amiért az „megalázta”, állítása szerint egyszer az autista „spektrumon” elhelyezkedőnek, azaz autistának nevezte. „Ő egy abuzív főnök, nem egy feminista harcos” – idézi a volt kollégát a Times of Israel.

Michaeli 2018-ban Magyarországot bírálta a gendertudományok megszűnéséért, ezt akkor az akadémiai- és szólásszabadság megsértéseként értékelte.

Michaeli 2012-es TEDx előadásának címe „Cancel Marriage” volt, ebben a hagyományos házasság intézményének eltörlése mellett érvelt.

A fentiek az MTI tudósításában, melyet Shiri Zsuzsa jegyez, nem kerültek említésre.

Apróbetűs hírek: vége az izraeli Munkapártnak

„Ben-Gurion pártja évtizedeken át vezette Izraelt. Ma már annyire irrelevánssá vált, hogy még pusztulása sem kerül a lapok címlapjára” – írja véleménycikkében David Horovitz.