Netanjahuéknak meglehetne a többség, a Jamina kiesne a következő Knesszetből

Saked alatt a Jamina az előrejelzések szerint kimarad a következő Knesszetből, egy új felmérés szerint, míg a Netanjahu-blokk 61 mandátumos többséget szerezhet – adta hírül az Arutz7.

A Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetővel szövetséges négy jobboldali ellenzéki párt az előrejelzések szerint többséget szerez a Knesszetben – derül ki egy új felmérésből.

A tavalyi választások óta először fordult elő, hogy a Netanjahu-blokk legalább 61 mandátumot szerzett egy felmérésben.

A Panels Politics által végzett és a Ma’ariv által péntek reggel közzétett felmérés szerint, ha ma tartanák az új választásokat, a Netanjahu-blokk összesen 61 mandátumot szerezne, ami szűk többséget biztosítana számára a 120 tagú Knesszetben.

A baloldali – arab blokk 48 mandátumot szerezne, míg a Bennett-Lapid-kormány jobbközép pártjai az előrejelzések szerint 11 mandátumot szereznének.

A Likud 36 mandátumot szerezne, ha ma tartanák az új választásokat, ami két mandátummal több, mint a Panels Politics július 1-jén közzétett előző felmérése szerint.

Továbbra is Netanjahu a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Viszont ha ma tartanák a választásokat, nem tudna kormányt alakítani a 61 mandátumos parlamenti többség elérésével.

A Jes Atid szintén teret nyert, 22-ről 23 helyet kaphat, míg a jobboldali Vallásos Cionista Párt 10 mandátumot szerzezhet.

A Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus nyolc, illetve hét mandátumot szerezhet, míg a balközép Kék és Fehér párt kilenc mandátumot, ugyanannyit, mint a múlt heti felmérésben.

A Közös Arab Lista és az Egyesült Arab Lista hat, illetve négy mandátumot kapna, ugyanannyit, mint amennyit 2021-ben, és ugyanannyit, mint a múlt heti felmérésben.

A Munkapárt az előrejelzések szerint hat mandátumot szerezne, míg a szélsőbaloldali Merec párt a valószínű szavazók mindössze 2,2%-át kapta, ami a 3,25%-os választási küszöb alatt van.

A Jiszrael Bejtenu hat mandátumra nőtt az új felmérésben, míg az Új Reménység stabilan öt mandátumon maradt. A kormánykoalíció harmadik jobbközép pártja,

a Jamina nem lépte át a bejutási küszöböt, a szavazatok mindössze 2,6%-át kapná.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kohncast: Választás Izraelben és abortusz-háború Amerikában

Néhány hét után visszatért a Kohncast, ezúttal az izraeli politika és a Roe kontra Wade hatályon kívül helyezése volt terítéken.