Netanjahu ingyenes óvodát és adócsökkentést ígér

Benjamin Netanjahu, a Likud elnöke és volt miniszterelnök szerdán ismertette pártja gazdasági programját a 25. Knesszet választási kampányában. A programot Yuval Steinitz volt miniszter, Avi Simhon, a Nemzeti Gazdasági Tanács vezetője és Shai Babad volt pénzügyminisztériumi főigazgató dolgozta ki.

Netanjahu az első politikus, aki az emelkedő árak hátterében gazdasági programot terjeszt elő, és azt ígéri, hogy adócsökkentéssel és árcsökkentéssel kordában tartja, sőt megállítja azokat. Netanjahu szerint Izrael helyzetéből való kilábalásához „stabil kormányra” van szükség, és a gazdasági program végrehajtását ő maga fogja vezetni, ha ő alakítja a következő kormányt.

Netanjahu azt mondta, hogy sürgősségi tervet javasolna az infláció mozgatórugóinak: az áram-, az üzemanyag- és a vízárak azonnali kezelésére, és hogy egy évre befagyasztaná az iparűzési adót.

„Két-három hetente egy általam vezetett miniszteri bizottság fog ülésezni és ellenőrizni a végrehajtást”

– mondta. Azt is elmondta, hogy az általa 201-2019-ben vezetett kormányhoz hasonlóan

csökkentené a vámokat, és tovább nyitná az izraeli gazdaságot az import előtt.

Netanjahu elmondta továbbá, hogy lépéseket fog tenni az izraeliek adóterheinek csökkentése érdekében a jövedelemadó-kulcsok csökkentésével, több adójóváírási pont adásával a szülőknek és az adósávok kiszélesítésével. A programban szerepel a negatív jövedelemadó elmélyítése és a társasági adó csökkentése is.

Benny Ganz Kék-fehér pártjához hasonlóan a Likud is ingyenes óvodai oktatást ígér születéstől kezdve. Netanjahu azt állítja, hogy 60 milliárd sékel többlet adóbevétel várható, és ez pártja programjának finanszírozását szolgálja majd. Azt is állítja, hogy racionalizálni fogja a kormány minisztériumait, amelyeket „nem hatékonyaknak” nevezett.

A program a lakásárak emelkedésének megállítását, sőt csökkenését is ígéri,

amiben a legutóbbi kormányok kudarcot vallottak.

„Egy stabil kormány cselekedhet a lakásárak csökkentése és stabilizálása érdekében, és ezt meg is tette. A Vásárlói Ár programban 70 ezer lakást építettünk, ösztönöztük a vállalkozókat az építkezésre, utakkal és infrastruktúrával kötöttük össze a perifériát az ország szívével, földterületeket szabadítottunk fel az ország közepén, és az IDF bázisokat áthelyeztük délre”.

Ismertetve azokat az eszközöket, amelyekkel a lakásárak fékezését tervezi, Netanjahu elmondta, hogy

lakásárakhoz kötött államkötvényt bocsátanak ki,

amelynek célja a lakáspiaci kereslet enyhítése, csökkentik az építési engedély megszerzésének idejét, és hogy továbbra is

támogatást nyújtanak a telekárakhoz a fiatal házaspároknak épülő lakások építéséhez.

A program azt is előírja, hogy a támogató infrastruktúrát, például az utakat és az iskolákat még a lakásépítés megkezdése előtt be kell tervezni a költségvetésbe, és hogy a kivitelezőket jutalmazzák a gyors építkezésért.

Netanjahu szerint a siker három feltétele van: stabil kormány, a miniszterelnök személyes vezetése és egy ideiglenes vészterv, amely nem populista.

„Az elmúlt évben minden izraeli családnak legalább 7600 sékellel növekedtek a kiadásai, ami hatalmas terhet jelent a családokra. Az áremelkedések további áremelkedéseket hoznak. Az inflációs spirál veszélyével állunk szemben. Globális válság van, ezt senki sem tagadja, de ez nem mentség a semmittevésre. A globális gazdasági válság olyan vezetést igényel, amely Izraelt a világon elsőként hozza ki a válságból. Ez nem a sors elrendelése”

– mondta Netanjahu.

Netanjahu politikai riválisai gyorsan bírálták őt.

„Az a személy, aki személyes jogi megfontolásokból megakadályozta egy állami költségvetés elfogadását, aki személyes jólétét az ország jóléte elé helyezte, és súlyos károkat okozott Izrael gazdaságának, nem méltó és nem képes arra, hogy gazdasági téren bármilyen megoldást előmozdítson. A választások után stabil, széleskörű kormányt fogunk alakítani, amely kivezeti Izraelt a válságból – nélküle”

– áll Benny Ganz és Gideon Szaár Kék-fehér-Új Remény szövetségének közleményében.

Jair Lapid miniszterelnök Jesh Atid pártja azt közölte:

„Az ellenzék elnöke, Netanjahu folytatja összefüggéstelen álhírkampányát, hogy elrejtse azt a tényt, hogy tizenöt éven át akarva-akaratlanul elhanyagolta Izrael gazdaságát. A Lapid vezette változás kormánya továbbra is eredményeket fog felmutatni az izraeli polgárok megélhetési költségeinek csökkentéséért folytatott küzdelemben”.”

Netanjahu olyan kormányt ígér, amely csökkenti az adókat és az árakat

Bennett szerint egyéves kormányzásának időszakában Izrael kikerült a korábbi kétéves kaotikus választások időszakából, s megerősödött gazdasága és biztonsági helyzete.